Učinite tijelu veliku uslugu

Deset supernamirnica koje sprečavaju razvoj bolesti

Dodajte ih u svoje obroke i učinit ćete svom tijelu veliku uslugu.
Lifestyle / Hrana | 13. 06. 2018. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih deset supernamirnica dokazani su borci protiv bolesti, a pomažu i u podizanju razine energije.

1. Limun

Samo jedan limun osigurava više do 100 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C, što može pomoći u povećanju "dobre" razine HDL kolesterola i jačanju kostiju. Citrus flavonoidi, koji se nalaze u limunu, mogu pomoći u sprečavanju rasta stanica raka i djeluju kao protuupalni lijekovi.

2. Brokula

Jedna srednja stabljika brokule sadrži više od 100 posto vašeg preporučenog dnevnog unosa vitamina K i gotovo 200 posto vaše preporučene dnevne doze vitamina C, dvije bitne hranjive tvari za izgradnju kostiju. Konzumacija brokule također pomaže u sprečavanju brojnih vrsta raka.

3. Crna čokolada

Samo nekoliko komadića crne čokolade dnevno može smanjiti krvni tlak čak i kod zdravih pojedinaca. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidansima koji dokazano smanjuju "loš" LDL kolesterol i povećavaju "dobre" razine HDL kolesterola.

4. Krumpir

Jedan crveni krumpir sadrži 66 mikrograma folata, otprilike isti iznos koji se nalazi u jednoj šalici špinata ili brokule. Jedan slatki krumpir ima gotovo osam puta veću količinu vitamina A, koja vam je potrebna svakodnevno u borbi protiv raka, a pomaže i u jačanju imuniteta.

5. Losos

Losos je veliki izvor ometa-3 masnih kiselina, koje su povezane sa smanjenim rizikom od depresije, bolesti srca i raka. Posluživanje od 100 grama sadrži gotovo 50 posto potrebne dnevne doze niacina, što može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja.

6. Orah

Sadrži većinu omega-3 masnih kiselina, koje mogu pomoći u smanjenju kolesterola. Dokazano je da omega-3 masne kiseline poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv raka. One također pomažu u zaštiti od sunčevog zračenja.

7. Avokado

Zbog bogatstva zdravim mastima, avokado snižava kolesterol za oko 22 posto. Jedan avokado sadrži više od pola potrebnog dnevnog unosa vlakana i 40 posto folata koji su vam svakodnevno potrebni, piše Večernji list.

8. Češnjak

Češnjak je snažan borac, koji može inhibirati rast bakterija, uključujući E. coli. Alicin, spoj koji se nalazi u češnjaku, djeluje kao moćan protuupalni lijek, a pokazalo se da pomaže i u snižavanju razine kolesterola i krvnog tlaka.

9. Špinat

Špinat sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koji stimuliraju imunitet važan za zdravlje očiju. Nedavna istraživanja pokazala su da je špinat, među svim voćem i povrćem koje se koristi u borbi protiv stanica raka, jedan od najučinkovitijih.

10. Grah

Konzumacija mahunarki (grah, grašak, leća) četiri puta tjedno, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22 posto. Ta ista navika također može smanjiti rizik od raka dojke.

Kopirati
Drag cursor here to close