Zdrava prehrana

Dajte djeci voće, a ne voćni sok

Bolje je da dijete jede preporučenu dnevnu količinu voća, sok mu nije potreban
Lifestyle / Hrana | 03. 03. 2019. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voće, pored toga što je ukusno i hranljivo, poboljšava i apetit. Sok i voće bogati su vitaminima i mineralima. Ali, cijelo voće nudi neke prednosti, jer je dobar izvor vlakana, što sok nije.

Ista količina voća ima manje kalorija od odgovarajuće količine soka. Zato, kada su djeca u pitanju, uvijek treba pokušati s cijelim voćem, a za piće koristiti običnu vodu.

Ako dijete jede preporučenu dnevnu količinu voća, sok mu nije potreban. Preporučeno uzimanje voća za jedan dan iznosi dvije do tri porcije, a jednu porciju čini naranča, banana, jabuka, pola šalice sjeckanog voća.

Voće treba dati za desert u vidu voćne salate ili za užinu., prenosi Avaz.ba. Ali, pošto neka djeca neće voće, sok je jedini način da uzmu zamjenu.

Količinu soka treba ograničiti u prvoj godini na 120 mililitara, a kasnije do 180 mililitara (od dvije do šest godina) i uvijek ga treba razblažiti vodom.

Veća količina soka vodi u pretilost, razvija karijes, a može praviti i smetnje u stomaku.

Uzimanje veće količine soka smanjuje apetit za mlijekom i drugom hranom. Za djecu uvijek birajte 100-postotne voćne sokove (provjerite sastav na etiketi), jer neki sadrže manje od deset posto punog soka, pa iako mogu biti obogaćeni vitaminom C, siromašni su mineralima, a obiluju šećerom. A najbolje bi bilo dati djeci cijeđeni sok od svježeg voća.

Kopirati
Drag cursor here to close