Pripreme su počele

Usporedili smo cijene: Koliko će vas izaći prvomajski roštilj?

Osim najavljenog nestabilnog vremena, planove bi mogle pokvariti i cijene koje nas svaki put iznova iznenade.
Lifestyle / Hrana | 26. 04. 2023. u 13:45 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakav je to 1. maj bez roštilja? Još kada on znači produženi vikend, rijetki su oni koji ne planiraju izlet u prirodu i tradicionalno druženje.

Cijene i vrijeme 

Osim najavljenog nestabilnog vremena planove bi im mogle pokvariti samo cijene koje nas svaki put iznova iznenade. Podsjetimo, uoči Praznika rada 2022. godine objavili smo tekst o cijenama roštilja.

Usporedili smo cijene s ovom godinom i slobodno možemo reći kako nema pravila. Računajući da roštilj već imate, za ugalj ćete na akcijskoj cijeni izdvojiti 4,25 KM što je znatno više od prošlogodišnjih akcijskih 3,75 KM.

No, meso je ono što je svima ključno za roštilj. Kako su za Bljesak.info potvrdili iz popularne mesnice cijena ćevapa je 12,95 KM što je za 1,00 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Jednako poskupljenje doživjele su i roštiljske kobasice te pljeskavice kojima cijena također iznosi 12,95 KM.

Divljanje cijena pilećeg filea nije ništa novo. Naime, kilogram svima omiljenog filea platit ćete čak 2 KM više nego u 2022. godini, odnosno 14,95 KM.

Ugodno iznenađenje su pileći bataci koji su u 2022. godini koštali 7,45 KM, a danas iznose 6,95 KM. Pileća krilca možda su i omiljeni roštiljski specijalitet te je njihova cijena 'narasla' za 20 pfeninga te sada iznosi 6,95 KM.

Nešto niže, nešto više 

Tradicionalno, osim mesa Bosanci i Hercegovci roštiljaju i povrće. Taj užitak morat će i dobro platiti.

Primjerice, cijena kilograma paprika iznosi 5,95 KM što je za 1 KM niže u odnosu na cijenu prošle godine. Jeftiniji su i krastavci. U odnosnu na prošlogodišnjih 4,55 KM za kilogram krastavaca ove godine ćete morati izdvojiti 3,85 KM.

Slično je i s rajčicom čija je akcijska cijena 3,55 KM što je znatno niže od prošlogodišnjih 5,75 KM. Za 20 pfeninga u odnosu na prošlu godinu jeftinija je i zelena salata.

Obrnuta situacija je kod gljiva. Naime, pakiranje gljiva iznosi 3,15 KM dok je prošle godine iznosilo 2,85 KM.

Foto: Unsplash / Roštilj

Cijene umaka također nisu ostale iste. Tako ćete majonezu umjesto prošlogodišnjih 3,25 platiti 3,85 KM dok ćete kečap u odnosu na prošlogodišnju cijenu od 3,40 platiti jeftinije, odnosno 2,95 KM.

Kada je riječ o pivu zaista je teško usporediti cijene. One prošlogodišnje kretale su se od 5,95 KM za pakiranje 5+1 limenki pa na više, dok se današnje cijene kreću od 6,05 KM pa na više.

Grickalice su također nešto više u odnosu na prošlu godinu. Usporedbe radi prošle godine je bilo vrlo teško pronaći vrećicu čipsa ispod 2,55 KM, a danas je ta 'ljestvica' podignuta za 2,75 KM.

Neovisno o cijenama, ne sumnjamo kako će brojni Bosanci i Hercegovini iskoristiti produženi vikend za roštilj jer kako ona narodna kaže "bolje da propadne selo nego običaj".

Kopirati
Drag cursor here to close