Kao mamine

Buhtle koje vraćaju u djetinstvo

Priprema buhtla uopće nije komplicirana, treba vam samo dobra ruka ili samostojeći mikser koji će zamijesiti lijepu, glatku kuglu tijesta, a potom i malo strpljenja pri oblikovanju.
Lifestyle / Hrana | 21. 10. 2022. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U slučaju da ovog vikenda ostajete kod kuće, vjerujemo kako ste već razmišljali o tome što biste mogli ubaciti u lonac ili pećnicu, piše Dobra hrana

Nakon sočnog pečenja i domaće juhe, koji su nezaobilazni na obiteljskom stolu vikendom, ovih dana razmislite i o toplim, mekim pecivima punjenim voćnim ili čokoladnim nadjevima – omiljenim buhtlama.

Priprema buhtla uopće nije komplicirana, treba vam samo dobra ruka ili samostojeći mikser koji će zamijesiti lijepu, glatku kuglu tijesta, a potom i malo strpljenja pri oblikovanju. Srećom, na tom, gotovo posljednjem koraku, zaposliti možete i najmlađe kojima bi oblikovanje kuglica od tijesta moglo biti posebno zabavno.

Ono na što ipak treba obratiti pažnju jest to da, baš kao i kod pripreme krafni, kuhinja treba biti dobro zagrijana i bez otvorenih prozora, a kako bi tijesto bilo aromatičnije, uvijek mu možete dodati i malo limunove korice i vanilije.

Također, pažnju obratite i na oblikovanje i nemojte ih puniti previše kako biste kuglice mogli dobro zatvoriti te kako vam nadjev pri pečenju ne bi iscurio. Pri oblikovanju nemojte žuriti, a kada buhtle slažete u posudu za pečenje, ostavite im dovoljno prostora kako bi mogle rasti. Recept ostavljamo u nastavku.

Sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 250 g mlakog mlijeka,
  • 130 g maslaca,
  • 1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca,
  • 50 g šećera,
  • 2 jaja,
  • 1 žumanjak,
  • prstohvat soli

Priprema:

1. U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta.

2. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto.

3. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna.

4. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite.

5. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra.

6. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu.

7. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju.

Poslužite ih tople, takve su najbolje.

Kopirati
Drag cursor here to close