Košarice

Brzo i ukusno blagdansko predjelo

Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će se prije pečenja nadjeveno tijesto odmoriti u hladnjaku otprilike pola sata.
Lifestyle / Hrana | 24. 12. 2023. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lisnato sa špinatom ziheraška je kombinacija i savršeno blagdansko predjelo. Sigurni smo da će vam se svidjeti ove lijepo zapečene košarice od lisnatog tijesta punjene ukusnom mješavinom pirjanog luka, češnjaka, špinata i krem sira.

Košarice ćete najlakše dobiti ako tijesto utisnete u kalupe za muffine. Naravno, smijete se i poigrati oblicima – samo pazite da vam nadjev ne isteče. Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će se prije pečenja nadjeveno tijesto odmoriti u hladnjaku otprilike pola sata, piše Punkufer.

Sastojci za lisnate košarice sa špinatom:

1 žlica ulja
1 luk, nasjeckan na sitno
2 češnja češnjaka, protisnuta
120 g krem sira
2 jaja
280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
85 g feta sira, mrvljenog
2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog
2 čajne žličice korice limuna
1 čajna žličica vode
sol
crni papar
sprej za kuhanje
brašno
1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u hladnjaku

Priprema:

Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk, posolite pa pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodajte češnjak, miješajte i nakon 30 sekundi maknite s vatre.

U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i 1 jaje. Umiješajte prijani luk i češnjak, špinat, fetu, kopar i koricu limuna te začinite solju i paprom.

Namastite 9 kalupa za muffine. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30x30 centimetara. Izrežite na 9 manjih kvadrata 10x10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavite u podmazani kalup za muffine. Ostavite kutove da vise preko ruba.

U svaki kalup s tijestom dodajte oko 2 i pol žlice nadjeva. Presavijte kutove tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u hladnjak na 30 minuta (ili zamrznite na 15 minuta).

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Umutite drugo jaje u maloj posudi s 1 čajnom žličicom vode i premažite tijesto.

Pecite dok se tijesto ne napuhne i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pustite da se košarice malo ohlade prije nego ih izvadite iz kalupa.

Kopirati
Drag cursor here to close