Blagdan sv. Benedikta

Papa mladima: Konzumacijom manje mesa čuva se okoliš

Lifestyle / Hrana | 12. 07. 2022. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je, na blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe, uputio poruku mladima okupljenima na Konferenciji mladih Europske unije u češkome glavnome gradu od 11. do 13. srpnja. Sveti Otac pozvao ih je da daju „novo lice Europi“, koja je uključiva, obrazovana i koja se ne boji odbaciti nasilje.

"Želio bih vam reći nešto što mi je jako na srcu. Prije svega, pozivam vas da preobrazite ‘stari kontinent' u 'novi kontinent', a to je moguće samo s vama“. Tako započinje papa Franjo svoju poruku mladima okupljenima u Pragu, za koje kaže da imaju „dobre karte“ – pažljivi su, manje ideologizirani, naviknuti na studiranje u drugim europskim zemljama, otvoreni za volontiranje i osjetljivi na pitanja okoliša. „Zbog toga osjećam da ima nade“, piše Rimski biskup.

Sposobni dati novo lice Europi, ali i sposobni gledati šire i dalje. Papa se u poruci osvrće na još uvijek nejasnu etimologiju riječi „Europa“. Među raznim pretpostavka, jedna je napose sugestivna, piše, nudeći izrazi „eurús op", to jest „veliko oko", „široki pogled", zbog čega je moguće gledati dalje.

Govoreći o Globalnome obrazovnome paktu – inicijativi koja je pokrenuta 2019. kao savez između edukatora i novih generacija – papa Franjo pozvao je mlade neka se čuje njihov glas. „Ako vas ne slušaju, vičite glasnije, budite glasni, imate svo pravo reći svoje mišljenje o onome što se tiče vaše budućnosti. Potičem vas da budete poduzetni, kreativni i kritični“, naglasio je.

Potom Papa u poruci ocrtava put koji kao prvi korak ima otvorenost prihvatu, uključivanje – jer je drugi uvijek bogatstvo.

„Dobro je imati „velike oči“ kako bi se otvorili drugima. Bez diskriminacije ikoga, iz bilo kojeg razloga. Biti solidaran sa svima, ne samo s onima koji izgledaju kao ja ili pokazuju sliku uspjeha, nego i s onima koji pate, bez obzira na nacionalnost i društveni status.“

Vaša ambicija, istaknuo je nadalje, ne bi trebala biti „ući u elitna formativna okruženja“, već u iskustva koja obrazuju za ljudski rast, za opće dobro. Ta iskustva solidarnosti će biti ona koja će promijeniti svijet, a ne ona isključujuća elitnih škola. „Izvrsnost, da, ali za sve, ne samo za nekoga“, piše Papa.

Isto tako poziva mlade neka čitaju encikliku Fratelli tutti kako bi rasli u bratstvu, kao i Dokument o ljudskome bratstvu koju je Sveti Otac potpisao uz velikog imama Al-Azhara kako bi upoznali sebe i drugoga.

Drugi se Papin prijedlog odnosi na brigu za zajednički dom – u tome smislu hvali konkretnost mladih. Zbog toga Sveti Otac tvrdi kako bi ovoga puta moglo biti pravo vrijeme, nasuprot prijašnjim generacijama koje su „mnogo toga govorile, ali malo zaključile“.

Sveti Otac podsjeća na potrebu smanjenja potrošnje ne samo fosilnih goriva, već i mnogo drugih suvišnih stvari. „U nekim dijelovima svijeta također bi bilo primjereno konzumirati manje mesa: i to može pomoći u očuvanju okoliša“, piše.

U tom pogledu, poziva i na čitanje enciklike Laudato si’ u kojoj mogu pronaći čvrste razloge za opredjeljenje cjelovitoj ekologiji.

Ne dajte se zavesti sirenama koje predlažu život u luksuzu rezerviranom za mali dio svijeta, napominje Papa. Neka vam budu „velike oči“ da vidite ostatak čovječanstva, koji nije ograničen na malu Europu. Želja je pape Franje da teže dostojanstvenom i sabranom životu, bez raskoši i rasipanja, kako bi svatko u našem svijetu mogao uživati dostojanstven život.

Kopirati
Drag cursor here to close