Wagyu meso

Je li ovo najskuplja govedina: 800 KM za kilo mesa

Wagyu meso je vrsta mesa koje potječe od japanske govedine pasmine po imenu Wagyu. Ova vrsta mesa poznata je po izuzetnoj mekoći i visokom sadržaju masnoće što ga čini jednim od najcjenjenijih i najluksuznijih mesa na svijetu.
Lifestyle / Hrana | 07. 03. 2024. u 11:14 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suho odležani wagyu sličan je bilo kojem drugom suhom odležanom goveđem proizvodu. Ključna je razlika u tome što je Wagyu vrsta govedine iznimno visoke kvalitete, što znači da suho odležavanje podiže wagyu A5 na mnogo višu razinu.

Wagyu govedina potječe od izvornih azijskih goveda i prva je japanska pasmina. Ime se prevodi na "WA" što znači japanski i "GYU" što znači krava. Prvotno su korišteni kao tegleće životinje za poljoprivredna polja i bili su cijenjeni zbog svoje fizičke izdržljivosti.

Ove su krave najpoznatije po svojim prepoznatljivim izrazitim karakteristikama koje uključuju vidljive slojeve intramuskularnog sala. Ova masnoća dobiva veću ocjenu mramoriranja jer genetika krava uzrokuje da meso sadrži veći postotak masnih kiselina, uključujući omega-3 i omega-6, u usporedbi s običnom govedinom.

Koliko košta Dry Aged Wagyu?

Wagyu visokog stupnja može koštati do 800 KM po kilogramu i jedan je od najcjenjenijih u svijetu. Cijena teladi može porasti i do 40 puta više od naše stoke. Jednom uzgojeni mogu se prodavati samo s rodnim listom koji potvrđuje njihovu krvnu lozu uz cijenu preko 50 000 KM ili deset puta veću od američkih Angusa.

Goveda hranjena travom smatraju se zdravijima od stoke hranjene žitaricama, iako neki uzgajivači stoke wagyu još uvijek koriste hranu koja je kombinacija trave i žitarica. Neki farmeri smatraju da je najbolje hraniti ih pivom, dok drugi kažu da ih to čini lijenima :)

Dok je najviši japanski stupanj wagyua A5, japanski Kobe odrezak smatra se crème de la crème jer se smatra najskupljim odreskom koji se prodaje u svijetu. Samo 3000 goveda bude obrađeno godišnje zbog vrlo strogih procesa ocjenjivanja koji ulaze u autentičnu Kobe govedinu.

Budući da je suho odležavanje već skuplje od standardne govedine zbog smanjenih prinosa nakon gubitka i vremena, za očekivati je visoke cijene za suho odležani wagyu, posebno u restoranu. Ovo je jedan od razloga zašto je proces sušenja kod kuće mnogo bolji izbor, uz pomoć hladnjaka za suho odležavanje Steak Locker.

Wagyu proces suhog starenja

Prilikom sušenja tj. odležavanja obične govedine, proces poboljšava i omekšava komade. Ali kada je wagyu odležao na suhom, njegova boja postaje puno svjetlija u usporedbi s wagyu odrescima koji nisu odležali na suhom.

Nakon što se ispeku na istoj temperaturi, odresci mogu izgledati drastično drugačije jer je osušeni odrezak izgubio dosta svoje ružičaste nijanse i izgleda malo prepečeno. Međutim, kako je okus ono što suhom odležavanju daje na cijeni, wagyu je radi njega, a ne izgleda, tako skup.

Kopirati
Drag cursor here to close