Ako želite ravan trbuh

5 najgorih navika za doručak

Što god mislili o doručku, stručnjaci svako malo iznova utvrde kako je to ipak najvažniji obrok u danu.
Lifestyle / Hrana | 02. 08. 2021. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje navike za doručak koje mogu dovesti do debljanja i osjećaja nadutosti, izbjegnite ih.

Što god mislili o doručku, stručnjaci svako malo iznova utvrde kako je to ipak najvažniji obrok u danu. Zašto? Pa, osim što vam pomaže u buđenju, važan je za koncentraciju i energiju, a čini se da vam može pomoći i kod mršavljenja odnosno kod gubljenja masnoća s trbuha te da se ne osjećate naduto.

Mnoge prednosti doručka odnose se upravo na smanjenje masnoće na trbuhu. Doručak je dobar za metabolizam i samim time se smanjuje rizik od pretilosti. Čak štoviše, jedno nacionalno istraživanje o zdravlju i prehrani pokazalo je da oni koji jedu doručak imaju indeks tjelesne mase ispod 25, objašnjava liječnica Lauri Wright, nutricionistica i dijetetičarka.

Nadutost može biti uzrokovana brojnim čimbenicima, uključujući prehranu, hormone i određena zdravstvena stanja poput alergija na hranu ili intolerancije, kaže Amber Pankonin, dijetetičarka i osnivačica bloga o hrani Stirlist.

"Kako biste smanjili nadutost, važno je da imate doručak bogat proteinima s malo vlakana kako biste izbjegli zatvor. Konzumacija hrane koja sadrži puno šećera može vas ostaviti nezadovoljnima i gladnima."

Dakle, vaše prehrambene navike ujutro definitivno mogu utjecati na izgled vašeg trbuha, a ovih 6 svakako želite izbjeći.

1. PRESKAKANJE DORUČKA
Oni koji preskaču doručak obično se prejedu za neki od kasnijih obroka ili stalno grickaju nešto jer su gladni. Ako nemate vremena za doručak, pojedite barem tvrdo kuhano jaje i malog svježeg voća - bolje nego da ne pojedete baš ništa.

2. PREBRZO POJEDEN DORUČAK
Prebrzo jedenje može uzrokovati napuhnutost i nadutost. Probava počinje u ustima i vrlo je važno da pravilno prožvačete hranu prije nego li je progutate, piše Ordinacija.hr.

3. IZBJEGAVANJE PROTEINA
Za doručak se najlakše natrpati ugljikohidratima - kroasanima, pecivima i pahuljicama. No, doručak bez proteina može uzrokovati ranu glad i niske razine šećera u krvi. proteini su ključni za sitost i održavanje razine šećera u krvi stabilnim, kaže dr. Wright. Pokušajte pojesti tost pd cjelovitog zrna premazan s avokadom, grčki jogurt sa svježim voćem ili omlet s povrćem.

4. GOTOVI DORUČCI
Prema riječima stručnjaka, takvi odabiri nisu uvijek dobra stvar. Većina sadrži puno šećera, a već znamo da prazne kalorije ne donose mnogo energije, samo umor i novu glad. Birajte kvalitetne namirnice bogate vitaminima i vlaknima koje će vas zasititi na nekoliko sati i zbog kojih se nećet eosjećati naduto.

5. LATTE NIJE DOBAR IZBOR ZA DORUČAK
Ako za doručak pijete samo kavu sa šećerom, to vam sigurno neće biti dovoljno. Vrlo je važno da te jutarnje kalorije iz napitaka i raznih grickalica držite pod kontrolom jer bi vam u suprotnom mogle izmaći kontroli.

Kopirati
Drag cursor here to close