Zoran Zadro

Jakim olujama u ovom dijelu godine svjedočimo oduvijek

Lifestyle / Flash | 25. 07. 2023. u 13:46 Bljesak.info
Bljeskom podcast sa Zoranom Zadrom od prošle godine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor povijesti i zemljopisa te mostarski meteorolog Zoran Zadro, za televiziju N1 je govorio o grmljavinskim olujama, crvenim meteoalarmima i meteorološkim promjenama.

''Za naš dio regije upaljen je uglavnom narančasti meteoalarm, iako smatram da bi danas tijekom dana za dijelove sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne možda mogao biti upaljen crveni meteoalarm'', navodi on.

Dodaje kako se ponovno radi o veoma burnim vremenskim procesima koji lokalno mogu donijeti po život opasne, jake razorne oluje, s velikim materijalnim štetama. Izrazio je nadu da većih posljedica, kakve su bile proteklog puta, sada neće biti.

Zadro ističe da postoji mogućnost za lokalno nevrijeme u Hercegovini, ali da bi to uglavnom moglo biti sutra ujutro i tijekom sutrašnjeg dana, iako u blažem obliku. Napominje da opreza nikada dosta i da postoji određeni potencijal za lokalno nevrijeme.

''Ovo je klasična situacija u toplom dijelu godine koja se znala događati i mnogo ranije. Ne bi se trebala dizati neka velika panika oko jakih oluja jer jakim olujama u ovom dijelu godine svjedočimo oduvijek, ne samo mi, nego veliki dio Europe. Neke od najdestruktivnijih razornih oluja pogodile su Europu daleke 1910. godine kada je nastradalo 1.200 ljudi'', pojasnio je meteorolog.

Dodaje da su iste godine Njemačku i Austriju pogađala razorna tornada.

''Nije to ništa neuobičajeno, ali je jednako opasno i takve oluje treba na vrijeme uočiti i pravovremeno upozoravati na njih. One nastaju dolaskom osjetno hladnijeg zraka na toplu i vlažnu podlogu i kada dođe do sudara između vrlo toplog i osjetno hladnijeg zraka dolazi do stvaranja tih karakterističnih nakupina oblaka iz kojih znaju nastati razorne oluje, grad, jaka grmljavina, a ponegdje i bujične poplave'', naglasio je Zadro.

Opširnije na stranicama N1

Kopirati
Drag cursor here to close