Zanimljivo

Znate li zašto se uz kavu služi čaša vode?

Ono što je zanimljivo, to je da čaša vode koja se dobiva uz kavu nije bila namijenjena da se pije.
Lifestyle / Flash | 18. 02. 2024. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se u kafićima i restoranima u mnogim europskim gradovima, uz šalicu kave služi i čaša hladne vode.

Iako se "ležerno ispijanje kave" pojavilo u 16. stoljeću, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Europi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. stoljeća. Ono što je zanimljivo, to je da čaša vode koja se dobiva uz kavu nije bila namijenjena da se pije. U to vrijeme, mnogobrojne dame su se žalile da imaju poteškoća sa kašičicom koja služi za šećer i miješanje kave.

Nije im se dopadalo to što kašičicu uprljaju pjenom, a potom je takvu moraju staviti na rub tacne. Mnogi su tada taj potez smatrali nekulturnim i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobiva uz kavu. Njena svrha je bila da gosti mogu isprati prljavu kašičicu, a tek onda je spuste na tacnu.

U prvi mah, čaša vode se koristila za odlaganje prljave kašičice, ali je ovaj ritual promijenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi vodovodni gradski sistemi, iz planinskih izvora. Tada su ljubitelji kave htjele pokazati da svoja pića pripremaju sa kristalno čistom izvorskom vodom.

Danas, kada dobijete čašu vode uz kavu, to se smatra dobrim manirom. Mnogobrojne kavane i restorani i kod nas su ga usvojili, ali činjenica je da postoje mjesta gdje je nećete dobiti bez naglašavanja, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close