BIZARNO

Znate li što je 'jeruzalemski sindrom'? Ovo su najbizarniji mentalni poremećaji

Lifestyle / Flash | 20. 08. 2015. u 07:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislite da se jednog jutra probudite i shvatite da vaša lijeva ruka uopće nije vaša, ili da možete osjećati tuđu patnju i zadovoljstvo. Tako izgleda svakodnevica osoba koje pate od rijetkih mentalnih poremećaja. Ovo su najbizarniji među njima.

Kotarov sindrom

Francuski neurolog Kotar je u 19. stoljeću opisao pacijente koji žive u uvjerenju da su umrli ili ostali bez unutrašnjih organa. Zabilježen je slučaj 65-godišnjeg učitelja u mirovini koji je iznenada prestao jesti i počeo spavati po čitav dan. Nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva, umislio je da je mrtav.

Prosopagnozija

Neurolog Oliver Sax susreo se sa pacijentom koji je mislio da njegova žena konstantno nosi šešir. Ispostavilo se da muškarac pati od prosopagnozije, poremećaja koji ne dozvoljava oboljelima da prepoznaju lica. Ovo stanje često nastupa nakon moždanog udara.

Sinestezija 'kao u ogledalu'

Žena koja je željela ostati anonimna ispričala je liječnicima da svaki put kad gleda kako se neko grli, ona osjeća dodire na svojoj koži. Dodala je da ne može promatrati kako netko jede, jer se osjeća kao da joj gura hranu u usta. Ovaj poremećaj je registriran prije 10 godina i prijavljeno je svega nekoliko slučajeva.

Capgrasov sindrom

Osobe oboljele od ovog mentalnog poremećaja uvjerene su da je njihovu voljenu osobu zamijenio uljez. Jedna 36-godišnja žena je čitavih pet godina nakon porođaja mislila da se na mjestu njezinog sina nalazi njegov klon. Stanje joj se popravilo tek nakon elektrostimulacije mozga.

Sindrom otuđene ruke

Jedna 82-godišnja žena se šest tjedana nakon moždanog udara počela ponašati čudno. Hvatala je stvari lijevom rukom, dok je desnom pokušavala da je obuzda. Požalila se liječnicima da ne može kontrolirati svoju lijevu ruku, tvrdeći da ona zapravo pripada njenom bratu.

Zapostavljanje polovice prostora

Nakon moždanog udara, događa se da pacijenti iznenada počnu ignorirati čitavu polovicu prostora ili predmeta. Tako, recimo, mogu isprazniti samo desnu polovicu tanjura i prestati s jelom, iako su i dalje gladni. Također, mogu vidjeti samo desnu polovinu sata.

Afantazija

Pacijenti koji pate od ovog sindroma nesposobni su zamišljati stvari. Jedna 65-godišnja žena prijavila je liječniku da više ne može stvoriti nikakvu sliku u svom mozgu, iako su joj sve ostale sposobnosti bile besprijekorne.

Sindrom eksplodirajuće glave

Ovaj sindrom tjera ljude da gotovo neprestano čuju eksplozije u glavi. Osim toga, oni ne osjećaju nikakve druge smetnje, niti bol. Liječnici i dalje nemaju objašnjenje za ovu pojavu, ali su utvrdili da je glad i stres pogoršavaju.

Sindrom stranog naglaska

Jedna 39-godišnja žena iz Irske pretrpjela je moždani udar i privremeno izgubila sposobnost govora. Kada je progovorila, imala je francuski naglasak, iako nikad nije živjela van svoje zemlje. U svijetu je zabilježeno mnogo ovakvih slučajeva, a neki su čak progovorili potpuno drugim jezikom.

Jeruzalemski sindrom

Potpuno zdrav Nijemac otputovao je u Jeruzalem kako bi izučavao religiju. Ubrzo nakon toga, počeo je nositi togu, predstavljati se kao mesija i citirati odlomke iz Biblije, a liječnici nisu imali objašnjenje za njegovo bizarno ponašanje. Navodno od ovog sindroma oboli oko 40 ljudi svake godine, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close