Privilegija

Na svijetu postoje samo tri osobe koje mogu putovati bez putovnice. Znate li tko su?

Jeste li znali da u svijetu postoje tri osobe na koje se to pravilo ne odnosi, odnosno koje mogu putovati u bilo koju državu bez putovnice?
Lifestyle / Flash | 15. 05. 2024. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada planirate putovanje u drugu zemlju, jedna stvar bez koje nikako ne možete krenuti je putovnica. Ovaj mali dokument, sa svojim brojnim stranicama i žigovima, ključ je koji otvara vrata svijeta. Za većinu ljudi koji putuju izvan Europske unije, putovnica je apsolutno neophodna za prelazak granica i ulazak u nove zemlje. No, jeste li znali da u svijetu postoje tri osobe na koje se to pravilo ne odnosi, odnosno koje mogu putovati u bilo koju državu bez putovnice?

Tko su te privilegirane osobe?

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Charles III., japanski car Naruhito i carica Masako. Kralj Charles III. naslijedio je ovu jedinstvenu privilegiju od svoje majke, kraljice Elizabete II. Nakon njezine smrti 8. rujna 2022. godine, Charles je preuzeo prijestolje kao novi britanski monarh. Kao kralj, Charles III. ne treba putovnicu za putovanje. Razlog je taj što se sve britanske putovnice izdaju u ime monarha, što ih čini nepotrebnim za samog monarha. Drugim riječima, kralj je osoba na čije ime su sve putovnice izdane, pa mu putovnica nije potrebna.

Japanski car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, također uživaju slične povlastice. Japanski carevi, zbog svog uzvišenog statusa i simboličkog značaja, ne koriste putovnice za međunarodna putovanja. Njihova prisutnost i položaj im omogućuju slobodan ulazak u zemlje diljem svijeta bez uobičajenih administrativnih procedura, prenosi Putni kofer

Posebna pravila za japasnkog cara i caricu

Prema izvještaju CNBC-a, japansko ministarstvo objavilo je dokument koji postavlja posebna pravila u vezi s izdavanjem putovnica za japanskog cara i caricu. U dokumentu se ističe da bi bilo krajnje neprikladno izdati putovnicu za cara ili caricu, te da bi isto tako bilo neprihvatljivo da se car podvrgne standardnim imigracijskim ili viznim procedurama kao običan građanin.

Ovaj dokument jasno definira privilegije japanskog carskog para u kontekstu putovanja. Dok se za ostale članove carske obitelji, uključujući prijestolonasljednika i princezu, izdaju diplomatske putovnice, za cara i caricu neće biti izdane nikakve putne isprave. Ovaj poseban status potvrđuje visoki društveni položaj japanskog cara i carice u svijetu.

Postoje samo četiri različite boje putovnica

Crna, plava, zelena i crvena. Bez obzira na njihovu boju, svi ih obožavaju jer putovnica u ruci znači samo jedno – idemo na putovanje! No, iza tih boja kriju se zanimljive povijesne i kulturne priče. Najčešće su putovnice s crvenim koricama. Ova boja dominira među zemljama koje imaju ili su imale komunistički sistem. Crvena putovnica tako nosi dašak povijesti i ideologije.

Plava je druga najčešća boja putovnica, a simbolizira "novi svijet". Mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, preferiraju plavu boju kao simbol slobode i otvorenosti. Većina muslimanskih zemalja ima zelenu putovnicu. Zelena boja ima posebno značenje u islamu te je povezana s prirodom i životom, što je čini logičnim izborom za ove države. Crne putovnice su najrjeđe. Koriste ih uglavnom državljani afričkih zemalja i Novi Zeland. Crna boja daje dojam elegancije i moći, što čini ove putovnice izrazito upečatljivima.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close