Proučavanje sireva

Znanstvenici savjetuju: Kako napraviti najbolju pizzu

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2014. u 06:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toliko je ukusnih sireva koje možemo staviti na pizzu da je ponekad teško odlučiti se kojeg odabrati. Ako ne znate koji odabrati poslušajte savjet znanstvenika i pripremite se za najbolju pizzu do sada.

Znanstvenica i profesorica kemijskog inženjerstva i tehnologije, Bryony James, sa sveučilišta Auckland odlučila je saznati koji se sir najbolje topi na pizzi i kako ih kombinirati, prenosi T-portal.

U ovom simpatičnom testu tim znanstvenika kod svakog je sira mjerio nekoliko parametara poput elastičnosti, vlažnosti, masnoće ili temperature topljenja. I to sve u svrhu da bi doznali kako dobiti fini otopljeni sir bez previše zagorjelih i smeđih plikova.

U testiranju su proučavali sedam sireva: mozzarella, cheddar, gruyere, edamer, ementaler, colby i provolone.

Rezultati su pokazali da cheddar, colby i edamer nisu jako elastični pa su i manje šanse da nastanu plikovi za razliku od mozzarelle koja je pokazala suprotno. S druge strane gruyere, ementaler i provolone zbog više masnoće sprečavaju brzo isparavanje vode pa će oni teže dobiti zapečenu, smeđu boju.

Stoga preporučaju mozzarellu u kombinaciji s bilo kojim drugim od šest sireva. Tako možete dobiti slasnu pizzu sa sirom koji se rastapa, a nema previše zagorjelih balončića koji kvare okus.

Kopirati
Drag cursor here to close