Nakon požara

Znanstvenici pozivaju Australiju da poduzme mjere za zaštitu klime

Australija ima po glavi stanovnika gotovo najveću emisiju stakleničkih plinova na svijetu.
Lifestyle / Flash | 03. 02. 2020. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 250 vodećih znanstvenika pozvalo je australsku vladu na poduzimanje hitnih mjera za zaštitu klime nakon ljeta koje su obilježili razorni požari koje su istraživanja povezala s klimatskim promjenama.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak znanstvenici iz nekoliko zemalja među kojima i Australije, Njemačke i SAD-a, koji se bave problematikom klime, požara i meteorologijom, pozvali su na hitno djelovanje kako bi se smanjila australska emisija stakleničkih plinova i konstruktivno surađivalo u globalnim sporazumima radi postizanja uravnotežene emisije do 2050.

"Na mnogo načina ovo je pismo rezultat očaja znanstvenika koji su svjedočili smrtonosnoj sezoni požara", kazala je profesorica Nerilie Abram, klimatska znanstvenica s Australian National University.

"Znanstvenici desetljećima upozoravaju političare da će klimatske promjene povećati australske rizike od požara i ta su upozorenja svejedno ignorirana", kaže ona.

"Australija ima po glavi stanovnika gotovo najveću emisiju stakleničkih plinova na svijetu", dodaje.

U pismu se prenose znanstvena istraživanja koja su pokazala razne veze klimatskih promjena i požara, uključujući raniji početak i dulje sezone požara, smanjivanje količina oborina u hladnijim mjesecima što čini tlo sušim i pogodnijim za požare te rastuće temeprature koje isušivanjem potiču širenje požara.

Promjene u budućnosti donijet će opasnije požarne sezone s požarnim olujama i gašenje požara bit će sve teže, kažu znanstvenici upozoravajući da će toplinski valovi na kopnu i na oceanima biti sve dugotrajniji, topliji i češći.

Profesor Jason Sharples sa sveučilišta New South Wales u Canberri koji proučava požare kaže da je ono što se sada događa "opasno i ima visoku cijenu" za samo jedan stupanj Celzija globalnog zatopljenja.

"Dok se naša klima brzo mijenja, australska politika prema klimatskim promjenama ne miče se", kaže Sharples.

Kopirati
Drag cursor here to close