Zašto pukne hrenovka?

Znanstveni odgovori na kuharske dileme

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2014. u 11:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se na prvu ne čini tako, znanost i kuhanje su jako povezani. Štoviše česte kuhinjske dileme upravo imaju odgovor u znanosti. Mi vam donosimo odgovore na najčešće postavljena pitanja o hrani.

Zašto se voćni kolač ne pokvari ni nakon dvije godine? Zato što sadrži visok udjel šećera. Šećeri su 'higroskopna tvar"- što znači da oni crpe vodu iz svoje okoline, uključujući i iz bakterija i gljivica, piše Moja.ba.

To sprečava rast takvih mikrobiološkog onečišćenja. Voćni kolači se peku pri visokim temperaturama, čime se u startu uništavaju sve moguće bakterije.

Zašto ovitak hrenovke pukne pri kuhanju? Ovitak hrenovki često sadrži kolagen koji puca pri visokim temperaturama. Većina termičke obrade odnosi toplinu asimetrično, što uzrokuje neravnomjernu skupljanje, što na kraju uzrokuje pucanje ovitka. Proizvođači hrenovki se moderniziraju, te sve više prave hrenovke koje ne sadrže kolagen koji uzrokuje njihovo raspadanje.

Je li sigurno biti blizu mikrovalne pećnice koja je upaljena? Pripremu hrane u mikrovalnoj pećnici možemo vidjeti kroz metalne mreže ugrađene u staklo na vratima. Mreža je ugrađena jer je potrebno ''osigurati put'' svjetlosti, navodi Moja.ba.

Vidljiva svjetlost ima valnu duljinu od oko 500 nanometara - 5.000 puta je manja nego rupe u mreži kroz koje prolazi. Mikrovalno zračenje u pećima ima valnu duljinu od oko 12cm, otprilike 60 puta veću od rupa u mreži, tako da je neprobojna. Dakle, ako ne postoji kvar pri proizvodnji mikrovalne, u njezinoj blizini slobodno možete biti bez ikakvog rizika.

Zašto sada volimo hranu koju smo mrzili kao djeca? Tijekom odrastanja gubimo određene dijelove osjetila za okus i miris. Prvo gubimo ona osjetila koja su nas tjerala da mrzimo neku hranu. Kasnije u životu, počinjemo gubiti osjetila koja su nam dopuštala da uživamo u najdražoj hrani.

Kopirati
Drag cursor here to close