IQ!

3 provjerena znaka da ste inteligentniji od drugih

Stručnjaci su u istraživanjima otkrili vezu između događaja iz prošlosti i visokog IQ-a, a evo na što se točno odnose.
Lifestyle / Flash | 08. 11. 2023. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto da rješavate IQ testove i njima mašete drugima pred očima kako bi im dokazali da ste inteligentniji od njih, dovoljno je da se prisjetite tri događaja iz svoje prošlosti.

Naime, stručnjaci su u istraživanjima otkrili vezu između događaja iz prošlosti i visokog IQ-a, a evo na što se točno odnose:

1. Vrlo rano ste naučili čitati

Jedno britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 2000 parova blizanaca otkrilo je da djeca koja su ranije naučila čitati imaju viši IQ od svog blizanca. Stručnjaci su uvjereni da ih je upravo to ranije učenje čitanja učinilo pametnijima, piše Index.hr.

2. U djetinjstvu ste išli u glazbenu školu

Istraživanja su pokazala kako glazbeno obrazovanje povećava verbalnu inteligenciju, a time i sposobnost fokusiranja te kontrole. Jedno od tih istraživanja provedeno je s djecom od koje je polovica njih redovno sudjelovalo u glazbenoj obuci, dok je druga polovica djece pohađala umjetnički program.

Na kraju eksperimenta, koji je trajao četiri tjedna, 90 posto djece koja su sudjelovala u glazbenom programu je pokazalo viši verbalni IQ od druge djece.

3. Bojažljivi ste

Znamo da zvuči nevjerojatno ali strah, sramežljivost i bojažljivost ponekad ima i pozitivne strane. Kako tvrdi psiholog Jeremy Caplan pacijenti koji imaju smetnje i pate od anksiozno-depresivnih poremećaja, imaju viši IQ od pacijenata s lakšim simptomima.

Također, drugo istraživanje je pokazalo kako ljudi u trenutku straha postižu bolje rezultate od onih koji ne osjećaju strah.

Kopirati
Drag cursor here to close