Netransparentnost u NVO-u

Zloupotreba NVO sektora u Konjicu?

Lifestyle / Flash | 18. 03. 2015. u 09:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nedavno održanom sastanku nevladinih organizacija iz Konjica analiziran je način izbora predstavnice nevladinih organizacija – Amele Hujdur, koja je u ime konjičkog NVO sektora prošle godine potpisala 'Sporazum o suradnji' s Općinom Konjic.

Sastanak NVO-a je iniciran od strane udruženja VIPK i Zeleni Neretva iz razloga što ove organizacije smatraju da je sam izbor predstavnice Hujdur izvršen netransparentno i neregularno.

''Proces izbora je vršen uz zaobilaženje većinskog broja organizacija civilnog društva u Konjicu, te uz nepoštivanje osnovnih demokratskih principa za koje bi nevladine organizacije trebale da se zalažu. S obzirom da prilikom vršenja odabira predstavnika NVO sektora uopće nisu konsultirane brojne aktivne organizacije, uključujući i potpisnice ovog priopćenja, može se reći da je na ovaj način došlo do zloupotrebe NVO sektor'', navedeno je u priopćenju VIPK i Zeleni Neretva.

Naime, od preko 160 nevladinih organizacija koje su registrirane na području općine Konjic, samo njih 17 je dalo svoju podršku 'odabranoj' predstavnici, navode ove nevladine organizacije.

''Uz dužno poštovanje prema svim organizacijama koje su dale svoju suglasnost smatramo da i ostale organizacije imaju pravo odlučivati o svom legitimnom predstavniku'', navedeno je u priopćenju.

VIPK i Zeleni Neretva naglašavaju da je upravo ovaj spomenuti Sporazum osmišljen kao mehanizam koji treba potaknuti lokalne vlasti na povećanje građanskog sudjelovanja kako bi se podržao proces tranzicije prema efikasnim, transparentnim i demokratskim institucijama lokalnog nivoa vlasti.

''Nažalost, već i sami početak ovog procesa, u vidu izbora nelegitimnog predstavnika NVO sektora, govori nam da su stvarni ciljevi daleko od deklarativnih.

Na kraju moramo napomenuti da i pored brojnih nedaća i problema koje smo imali s lokalnom vlasti u Konjicu, nećemo ni ovaj put pokleknuti, već ćemo uz autoritete iz ove oblasti zatražiti preispitivanje načina izbora pomenute predstavnice uz poštovanje otvorenog dijaloga i demokratskog pristupa uočenom problemu od strane svih nevladinih organizacija sa sjedištem u Konjicu'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close