Zimska vježba

Planinarski vodiči iz Mostara Sarajeva i Splita na zajedničkoj vježbi

Zimska vježba za vodiče stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar
Lifestyle / Flash | 19. 02. 2023. u 14:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru ranije potpisanog sporazuma o suradnji između Stanica planinarski vodiča Split, Sarajevo i Mostar u dane vikenda na području Igmana, Bjelašnice i Visočice realizirane u zajedničke aktivnosti vježba zimskih tehnika, skijanja i planinarska tura.

Prvi dan radilo se na dodatnom osposobljavanju planinarskih vodiča u poznavanju zimskih tehnika, a koje se odnose na specifičnosti vođenja planinara u planine u zimskim uvjetima.

Vježba je realizirana uz nazočnost od oko 50 planinarskih vodiča vođena instruktorima vodiča iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Drugi dan iskorišten je za manju relaksaciju, skijanja na Bjelašnici te realizacijom planinarske ture - zimski uspon na planinu Visočicu, koju su u teškim vremenskim prilikama predvodili planinarski vodiči iz SPV Sarajevo, priopćila je Stanica planinarski vodiča Sarajevo.

Ovo je bio još jedan od mnogobrojnih susreta planinarskih vodiča iz Splita, Sarajeva i Mostara s ciljem razmjene iskustava iz oblasti vodičke djelatnosti na područjima matičnog djelovanja.

Cilj susreta i edukacije je postignut i možemo očekivati veći odziv i sigurniji boravak planinara u planinama u zimskim uslovima.

Izražavamo zahvalnost svim učesnicima, te osoblju PSD Prijatelj prirode na Igmanu uz napomenu da je sljedeći susret i edukacija vodiča Stanica planinarskih vodiča na području Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close