Potpora

Žera za zaštitu Zakona i protiv krzna u BiH

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2017. u 08:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokušaj odgode zabrane uzgoja radi krzna naišao na neodobravanje javnosti, navodi se u priopćenju Koalicije bez krzna BiH.

Kako navode u priopćenju, Bosna i Hercegovina može da se ponosi što je jedna od zemalja u Europi i regiji gdje je uzgoj životinja radi krzna zabranjen, da prelaznim rokom do 2018. godine. No, da li zbog neupućenosti ili izlaženja u susret interesima pojedinaca nauštrb volji građana i koristi za državu, ova zabrana se nastoji ukinuti. Zadnji takav pokušaj je naišao na odaziv u Zastupničkom domu PS BiH, gdje je izglasano odgađanje zabrane za narednih 10 godina, za što nema realne osnove. Čeka se konačna odluka Doma naroda.

Saznavši za moguću degradaciju zakona, reagirao je pjevač Crvene jabuke, popularni Žera izjavom:

"Ne podržavam ubijanje životinja radi krzna, smatram da je to okrutno i potpuno nepotrebno. Zato smatram da zabrana uzgoja životinja radi krzna u Bosni i Hercegovini treba stupiti na snagu 2018. godine kako je i predviđeno, bez daljnjih odgoda. Ne bacajte zakone niz rijeku, pokažite srce!"

U javnoj anketi provedenoj u travnju, većina naroda bila je istog mišljenja. Preko 80 % osoba izjasnilo se protiv izmjene Zakona kojom bi se produžila praksa mučenja i iskorištavanja životinja. Brojne svjetske organizacije za zaštitu životinja su se također oglasile povodom ove vijesti i poslale pisma podrške Zakonu na adrese parlamentaraca i ambasada Bosne i Hercegovine. Ako bi se u BiH odobrila odgoda provedbe Zakona do 2028., to bi predstavljalo degradaciju zakona s presedanom u regiji, ali i čitavoj Europi.

''Čekajući odluku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici građanske inicijative Koalicija bez krzna BiH zahvaljuju Žeri na podršci i poručuju izaslanicima Doma da donesu etički, ekološki i civilizacijski ispravnu odluku te podrže životinje, postojeći Zakon, kao i ugled BiH'', navodi Koalicija u svom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close