jasan stav

Ženska mreža BiH: Tražimo fer i kvalitetnu medicinski potpomognutu oplodnju

Lifestyle / Flash | 07. 10. 2016. u 12:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice Ženske mreže Bosne i Hercegovine izrazile su zabrinutost zbog, kako su navele, nereguliranih i neujednačenih praksi medicinski potpomognute oplodnje u BiH koje dovode do diskriminacije žena na osnovu godina starosti.

Kako su istaknuli iz ove organizacije, kriteriji za odobravanje medicinski potpomognute oplodnje odnose se uglavnom na medicinske indikacije - dokazan sterilitet, potrebno vrijeme u braku ili izvanbračnoj zajednici para koji je u pitanju te starost žene.

''U Republici Srpskoj dva postupka izvantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti u cijelosti financira Fond zdravstvenog osiguranja, a ženama od 41 do 42 godine Fond financira 50 posto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom izvantjelesne oplodnje, Fond u cijelosti refundira troškove'', pojašnjavaju iz Ženske mreže.

Kako dodaju, u Federaciji BiH ne postoji zakon koji regulira ovu oblast već je Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava određeno da županijski zavodi zdravstvenog osiguranja mogu financirati do dva pokušaja izvantjelesne oplodnje, i to ukoliko je žena starosti do 37 godina.

''Ostvarivanje ovog prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja od neizmjerne je važnosti za parove kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća, a liječenje neplodnosti i sama Svjetska zdravstvena organizacija smatra temeljnim ljudskim pravom. Osnovni problem je to što BiH još nema propisa koji bi cjelovito uređivali ova pitanja, odnosno zato što bh. zakonodavstvo nije zauzelo jasan stav i pristup rješavanju ovog pitanja'', poručuju iz Ženske mreže BiH.

Smatraju da je neophodno donijeti odgovarajuće zakone i prateće propise na svim nivoima vlasti kojima bi se konačno kreirao jasan pravni okvir za ujednačenje propisa i praksi radi osiguranja kvalitete i sigurnosti u svim postupcima medicinski potpomognute oplodnje te kako bi se omogućilo financiranje i vršenje usluga izvantjelesne oplodnje za sve građane podjednako'', priopćeno je iz ove organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close