Prkosi zimi

Zeleni hrast: Čudnovato stablo u Rami

Lifestyle / Flash | 07. 01. 2016. u 14:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znamo i navikli smo gledati u zimsko vrijeme zimzeleno drveće - bor, jela, smreka i sl. Poseban zimski ugođaj daje to drveće koje proviruje iz snijega.

Međutim, neobično je vidjeti hrast potpuno zelen u siječnju dok ga hladnoća steže, a snježna idila naglašava njegu zelenost.

Taj neobični hrast nalazi se u Rami, u naselju Dole ispod Makljena ponad Prozora. Mnogima se čini nevjerojatno da je list i dalje zelen unatoč hladnoći i snijegu. On i dalje odlijeva i u zimskom hladnom sivilu blista zelenilom kao da poručuje da je nada uvijek tu.

O kakvoj se vrsti hrasta radi teško je odgonetnuti. Na prvi mah bismo pomislili da je to možda neki mediteranski koji voli toplije krajeve, neka vrsta cera…? No, postavlja se pitanje kako odolijeva ovoj hladnoći, snijegu, otkuda baš tu?

Miro Dolić General s ponosom pripovijeda: ''Nekada je ovdje bilo više stabala ovog hrasta. Neka su posječena zbog izgradnje puta i drugih potreba. Ovaj hrast je star više od 100 godina. Nitko ne zna kakav je to hrast i otkud ovdje. Volio bih kada bi netko utvrdio o kakvom je hrastu riječ''.

Dok to pripovijeda hvata jednu granu na kojoj je jedan mali žir i nastavlja: ''Njegovi žirovi su rijetki i veoma su sitni, kao mali lješnjaci. Zbog veoma rijetkog žira nema novih samoniklih hrastova. Meni se čini da je najzanimljivije što je cijelu zimu zelen. Samo tamo nekada u trećem mjesecu opadne lišće i to traje mjesec dana a onda opet počinje zeleniti.''

Miro Dolić General završi ovu priču o hrastu a druženje nastavi sa svojim ljubimcem lovačkim psom Bimbom.

Sa sigurnošću se može samo reći da je riječ o neobičnoj pojavi za ovo ramsko podneblje. Vjerujemo da će netko potaknut ovom pričom zainteresirati se te provjeriti sa stručne strane o kakvom hrastu je riječ.

Kopirati
Drag cursor here to close