Izgubljeni svjetovi

Zelandija - potopljeni kontinent zaista postoji

Geolozi su otkrili da je divovski kontinent ispod Novog Zelanda nastao kao rezultat „ogromnog supersporog potresa“, tektonskog procesa koji je stvorio Vatreni pojas Pacifika.
Lifestyle / Flash | 11. 02. 2020. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Zelandija je ogromna kopnena masa u južnom Tihom oceanu

Izgubljeni svjetovi čuvaju se u mnogim mitovima i legendama — Atlantida, Hiperboreja ili Lemurija. Ipak, postoji pravi kontinent skriven ispod Tihog oceana, odmah pored Australije.

Geolozi su otkrili da je divovski kontinent ispod Novog Zelanda nastao kao rezultat „ogromnog supersporog potresa“, tektonskog procesa koji je stvorio Vatreni pojas Pacifika.

Zelandija je ogromna kopnena masa u južnom Tihom oceanu, gotovo potpuno potopljena. Otoci Novog Zelanda i Nove Kaledonije čine jedina veća područja koja su iznad vode.

Zelandija je znanstvenicima poznata već duže vrijeme, a sam naziv je smišljen 1995. godine. Prva eksperimentalna ekspedicija za ispitivanje tog područja organizirana je 1972. godine, a uslijedila je višedesetljetna svađa oko toga je li Zelandiju označena kao kontinent ili kao fragmentirani komad kopna.

Video: The Eighth Continent Zealandia

U 2017. godini, „Ekspedicija 371“ proučila je uzorke jezgara sedimenata dubokih čak pet kilometara da bi ustvrdila da je Zelandija nekada bila dio Gondvane, superkontinenta koji je obuhvaćao ono što će postati Afrika, Južna Amerika, Australija, Antarktik i Arabija.

Međunarodni tim geologa zaključio je da Zelandija po svim kriterijima treba da se označi kao utopljeni kontinent, a ne kao mikrokontinent, poput podvodnih visoravni u Indijskom oceanu. Procjenjuje se da Zelandija ima površinu od 4,9 milijuna kvadratnih kilometara, što je, otprilike, deset puta veće od Španjolske.

Potopljeni kontinent odvojio se od Gondvane pre oko 85 milijuna godina zbog pomjeranja tektonskih ploča u vanjskom Zemljinom omotaču i potonuo do kasnog perioda krede (pre nekih 66 milijuna godina).

Nedavno objavljeni nalazi „Ekspedicije 371“ govore o tome da su kontinent tada isklesale iste sile koje su stvorile pacifički Vatreni pojas, putanju duž Tihog oceana, na kojoj se nalazi većina aktivnih svjetskih vulkana i epicentri potresa. Smatra se da je seizmička aktivnost duž tog pojasa rezultat oceanskih ploča koje se kreću ispod lakših kontinentalnih ploča.

Analiza uzoraka fosila pokazala je da je sjeverna Zelandija postala mnogo plića zbog vatrenog pojasa i vjerojatno je imala kopnene površine pre 50 do 35 milijuna godina, ali se zatim potopila u ocean za dodatni kilometar, kako bi stigla do današnje dubine. To je bio događaj od globalnog značaja, piše Sputnik.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close