Mostarski spasioci

Zbog učestalih utapanja provodi se obuka volontera za spasioce

Lifestyle / Flash | 28. 07. 2015. u 14:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog čestih nesreća i utapanja koja se bilježe u ljetnom razdoblju na Neretvi, u Mostaru se provodi obuka volontera za spašavanje ljudskih života, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako pri Gradskoj upravi Mostar ne postoji spasilačka služba, na području grada na Neretvi djeluju brojne ekipe koje pomažu unesrećenima.

Interventna spasilačka služba i Gorska služba spašavanja u suradnji sa Crvenim križem HNŽ-a i instruktorima iz Crvenog križa Vojvodine ovih dana izvode vježbe koje bi trebale unaprijediti znanje mostarskih spasilaca. Zahvaljujući suradnji između Crvenog križa HNŽ i Crvenog križa Srbije, ekipe za spašavanje u otežanim uvjetima Službe spašavanja života na vodi, danas su održale zajedničku vježbu u Gradskoj banji Mostar.

Mostarski spasioci su izveli dva scenarija u kojima su na realističan način prikazane moguće intervencije.

"Spasioci prolaze kroz sve faze što se tiče spašavanja ljudskih života iz vode. Vježbaju prilaz u vodu, skok, prilaz davljeniku, kontaktiranje i savlađivanje davljenika, transport do obale i  izvlačenje na suho te prva pomoć. Sve vježbamo bez opreme, a jedan dio i sa spasilačkim sredstvima", kazao je Rudolf Renčin instruktor spasilačke službe na vodi Crvenog križa Vojvodina.

Vještine koje su spasioci danas savladali će im mnogo pomoći u daljem radu.

"Danas se upoznavamo sa nekim tehnikama spašavanja koje mi ranije nismo radili. Pojedini članovi su već pokazali interesiranje i to nam govori da ćemo ulagati u ove tehnike. Nastojimo usvojiti što više znanja jer široki dijapazon znanja osigurava bolje i učinkovito djelovanje na terenu. Možda će se iz ovoga izroditi i neka služba koja će funkcionirati i održavati kupališta na Neretvi sigurnim'', istaknuo je Džemal Ćesir načelnik Gorske službe Mostar.

Nakon pokazne vježbe, pojašnjene su i ostale spasilačke aktivnosti. Što i kako učiniti kada nađemo ozlijeđenu osobu kojoj je potrebno pružiti prvu pomoć, kako imobilizirati ozlijeđeni dio tijela, kako previti ranu, što učiniti ako uočite nekoga da se utapa, te sve ostale osnovne tehnike spašavanja. 

"Ovo je jako bitno, prvenstveno zbog rijeke Neretve koja je jako brza. Nedavno su bili skokovi sa Starog mosta i da je nešto krenulo po zlu služba bi morala reagirati. Ovo je stvarno bitno da smo osviješteni, da znamo pružiti prvu pomoć i reagirati na vrijeme u ključnom trenutku. Sada su velike vrućine i takvih kriznih dana je sve više. Moramo biti spremni pružiti pomoć u svakom trenutku'', poručila je mlada volonterka Crvenog križa Mostar Sunčica Humačkić.

Ovom vježbom žele pokazati građanima i cijeloj BiH spremnost mladih i iskusnih spasioca u spašavanju života na vodi te važnost dobre koordinacije i suradnje s ostalim interventnim službama iz regije. 

Kopirati
Drag cursor here to close