Pitanje

Zašto vaše orhideje ne cvjetaju?

Pročitajte par savjeta koji bi mogli pomoći orhideji da cvijeta i daje prelijepe cvjetove.
Lifestyle / Flash | 17. 03. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Orhideja zaista je princeza među cvijećem i zahtijeva više pažnje nego druge biljke. Nekada vam može biti frustrirajuće gledati orhideju i čekati da procvjeta, a to se nikako dogoditi. Jošje gore kada vidite da vaša orhideja daje pupoljke, ali ti pupoljci otpadaju ili se iz nekog razloga nikada ne otvore.

Pročitajte par savjeta koji bi mogli pomoći orhideji da cvijeta i daje prelijepe cvjetove.

Dovoljno svjetlosti

Orhideje vole dosta svjetla, ali ne i direktnu sunčevu svjetlost. Ako stavite svoju orhideju na direktnu sunčevu svjetlost, može doći do sušenja listova i već formiranih pupoljaka i mogli biste da izgubite svoju ljubimicu.

Temperatura

Orhideje su tropske biljke pa im je potrebno osigurati i odgovarajuću temperaturu. Možete da je izložiti na neko vrijeme i nižoj temperaturi.

Ostavite je na par tjedana na neko tamnije i hladnije mjesto i nemojte je dirati i bit ćete iznenađeni novim cvjetnim grančicama.

Odgovarajuća dohrana

Potrebno je da joj osigurati dovoljnu količinu kalija i fosfora koji značajno utiču na formiranje pupova i jačaju biljku.

Presađivanje

Ako je presadite u neodgovarajuću posudu to bi moglo da dovede do toga da vaša orhideja ne cvijeta i do narednih 6 mjeseci.

Orhideju ne treba presađivati sve dok njeno korijenje ne počne da izlazi iz posude u kojoj se nalazi.

Kada je presadite, koristite malo veću posudu od prethodne i obavezno koristite odgovarajući supstrat namijenjen isključivo orhidejama.

Zalijevanje

Orhideje nikad ne smijete previše zalijevati jer je njihov korijen jako osjetljiv i lako počne truliti zbog previše vlage.

Mnogi ih vole malo tuširati u kadi i tako im dati dovoljno vlage, a još jedna metoda je da brzinski potopite teglu u vodi i zatim je objesite kako bi se iscijedio višak vode.

Pratite kada vaša orhideja cvijeta

Iako većina orhideja cvijeta u ljeto, postoje i one vrste kojima za cvjetanje pogoduju i ostala godišnja doba, prenosi she.hr.

Neke orhideje cvjetaju samo jednom godišnje, lake su za održavanje i najpopularnije su kod uzgajivača.

Postoje i one vrste koje će vas obradovati svojim cvjetovima dva ili tri puta godišnje i čiji cvjetovi mogu da traju i do šest tjedana.

Kopirati
Drag cursor here to close