Rusko vozilo

Zašto 2 Chainz i Kanye West voze ruska terenska vozila "Šerp"

Glavna su značajka "Šerpa" njegove gume iznimno niskog tlaka s posebnim sustavom ponovnog napuhavanja
Lifestyle / Flash | 16. 10. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Zašto 2 Chainz i Kanye West voze ruska terenska vozila "Šerp"

Legendarni "Šerp" pomoći će vam da dođete do mjesta na koja još nitko nije kročio. Testirao ga je i odobrio i jedan od dopisnika Russia Beyonda.

Američke rap zvijezde 2 Chainz i Kanye West nedavno su si kupile terenac koji bi im mogao pomoći da prežive apokalipsu - ruski "Šerp".

Video: Kanye West - Follow God

Mnogi "Šerp" smatraju savršenim terenskim vozilom za lov, putovanja te (nećete vjerovati) čak i plivanje! Da, "Šerp" se može kretati kroz močvare, probijati led i "plivati" rijekama i jezerima, dok se u njemu vožnja surovim terenima i šumama čini lakom.

Privatna probna vožnja

Osobno smo vozilo testirali u zimu 2020. u ruskoj šumi. Naše je putovanje započelo prelaskom ledene rijeke - terenac je prednjim dijelom zaronio pod led, izravnao se i zatim se polako, ali sigurno probio kroz vodenu prepreku prekrivenu tankim slojem leda.

Video: 2 Chainz gets a new Sherp ATV from Kanye West

Došavši do suprotne obale, vozilo se zaustavilo pa započelo lagani uspon uz brdo pod kutom od 45 stupnjeva. Stražnji se dio uronio pod led iza vozila i nešto je vode iscurilo u kabinu - očito je netko labavo zatvorio stražnji prozor, ali to nije bio veliki problem - bili smo u lovu i vozili se kroz mjesta koja su zahtijevala posebnu vodonepropusnu opremu.

Zatim smo se preselili u šumu i testirali sposobnosti terenskog vozila pri prelasku prirodnih prepreka: kamenja, panjeva, oborenog drveća. I nigdje nismo susreli ništa što bi moglo zaustaviti vozilo ili mu probušiti gume. Jedina je mana koju smo primijetili nedostatak sigurnosnih pojaseva ili drugih sredstava za pomoć putnicima. Osjećaj je bio sličan vožnji u oklopnom transporteru ili vojnom KAMAZ-u - kao da ste opet u vojsci.

Glavna je razlika između "Šerpa" i sličnih stranih vozila ta što u stranim pandanima nema mjesta za spavanje. "Šerp" ima dovoljno prostora da u njemu mogu relativno udobno spavati dvije osobe, gdje god i kad god se na to odlučili - usred šume ili čak usred jezera!

Osim toga, unutra se nalaze dva električna grijača koja će vam omogućiti da vam po noći bude toplo, pa čak i da u vozilu nešto skuhate.

Prednosti i nedostaci vozila 

Glavna su značajka "Šerpa" njegove gume iznimno niskog tlaka s posebnim sustavom ponovnog napuhavanja. Unutarnje računalo analizira prepreku koju vozilo mora svladati i odmah mijenja tlak u gumama, dopuštajući mu da prevlada kamenje, oboreno drveće ili uđe na vodu.

Osim toga, ima 1,5-litreni dizelski motor s maksimalnom brzinom od 45 km/h na kopnu i 6 km/h u vodi.

"Šerp" teži 1,3 t i ima nosivost 1000 kg. Jednostavnije rečeno, na krovu možete ponijeti jelena i bez problema se dovesti natrag kući.

Ima spremnik goriva od 60 litara, a treba spomenuti i da vozilo troši puno goriva - oko 3 litre dizela na sat. Stoga ćete morati kupiti dodatne kanistre goriva i ponijeti ih sa sobom.

Početna se cijena vozila kreće od 50 000 dolara, dok posebno prilagođene verzije mogu koštati i do 150 000 dolara, prenosi Russia Beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close