Zaštićena područja Dinarskog luka streme boljim odnosima s lokalnim zajednicama

Lifestyle / Flash | 26. 02. 2016. u 14:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria priopćila je kako je u suradnji s mrežom zaštićenih područja Parkovi Dinarida okupila predstavnike iz preko 60 zaštićenih područja regije Dinarida u ličkom Pećinskom parku Grabovača na radionici o unapređenju odnosa s lokalnim stanovništvom.

Radionica je bila posvećena uspostavljanju mehanizama za praćenje stupnja suradnje između zaštićenih područja i lokalnih zajednica, kroz određivanje indeksa interakcije i definiranje mjera za njegovo povećanje. Radionicu su vodile Violeta Orlović Lovrena iz Srbije i Jana Kus Veenvliet iz Slovenije, stručnjakinje na području održivog upravljanja zaštićenim područjima.

''Parkovi Dinarida će u narednom periodu posebnu pozornost posvetiti izgradnji mehanizama za suradnju s lokalnim zajednicama i promociji primjera dobre prakse iz regije i svijeta o načinima na koje lokalno stanovništvo može osjetiti socio-ekonomske koristi od života u zaštićenim područjima - istaknuo je Leon Kebe iz WWF Adria, voditelj projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude", unutar kojeg je organizirana spomenuta radionica.

Svrha je projekta unapređenje kvalitete života ljudi koji žive ili gravitiraju zaštićenom području, kroz promociju održivog korištenja prirodnih resursa, provođenje zajedničkih inicijativa s lokalnim stanovništvom i poboljšanje politika zaštite te valorizacije prirodnih dobara.

Ovaj događaj ujedno je bio i prilika da se održi sastanak Upravnog odbora i Generalna skupština Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida, na kojoj su prisustvovali članovi ove međunarodne asocijacije, kao i predstavnici zainteresiranih zaštićenih područja.

'' Mreža Parkovi Dinarida je na jučerašnjoj sjednici usvojila program rada s financijskim planom za 2016. godinu. Posebno nas raduje prijem novih 11 zaštićenih područja u članstvo mreže, čime će naš utjecaj u regiji biti značajno uvećan'', rekao je Zoran Mrdak, predsjednik mreže Parkova Dinarida koja, nakon ove generalne skupštine, broji 63 članova, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close