Turske vlasti

Zaručnici moraju izbjegavat držanje za ruke i očijukanje

Lifestyle / Flash | 04. 01. 2016. u 17:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaručnici mogu razgovarati da bi se upoznali, ali moraju izbjegavati držanje za ruke i prije svega očijukanje, preporučila je u ponedjeljak turska uprava za vjerska pitanja.

"Nema zla u tome da se zaručnici sastaju i upoznaju, ali samo ako to nije u javnosti", učeno je odgovorila najviša turska islamska vlast Diyanet na pitanje o uputnosti susreta zaručnika prije razmjene prstenova.

"Ali zaručnici se moraju suzdržati očijukanja, zajedničkog života, izoliranja nasamo koje bi moglo izazvati ogovaranja, držanja za ruke i svakog drugog ponašanja koje islam ne odobrava", brzo su dodali dužnosnici u upozorenju koje je objavljeno na njihovoj internet stranici.

Diyanet je osnovan 1924., godinu dana nakon osnivanja Republike Turske na ruševinama Otomanskog carstva. Prema ustavu, Diyanet treba stanovništvo upućivati u vjerska pitanja.
Najveći grad Istambul je usvojio zapadne običaje, ali većina turskog stanovništva, uglavnom sunitski muslimani, jako su konzervativni. Tako su, npr., u središnjoj Anatoliji seksualni odnosi prije braka tabu tema.

Turskog islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana često optužuju da je islamizirao zemlju, a posebice su kritizirane njegove seksističke izjave o ženama, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close