Rekonstrukcija

Započinje 15-godišnja rekonstrukcija Eiffelovog tornja

Lifestyle / Flash | 01. 02. 2017. u 01:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća pariška znamenitost Eiffelov toranj će idućih 15 godina biti u rekonstrukciji. Ali ovo ne znači da će toranj sve to vrijeme biti zatvoren, jer će se rekonstrukcija odvijati postupno.

Radit će se na poboljšanju sigurnosti, zaklona od snijega i kiše za posjetitelje koji čekaju u redovima, modernizaciji liftova i 2. kata i smanjenju redova za posetitelje zahvaljujući novim prijemnim prostorima i boljem upravljanju gomilom.

Ove najave stigle su istovremeno kada se Pariz prijavljuje za domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024., te za domaćina Svjetske izložbe (World Expo) 2025., prenosi B92.

Eiffelov toranj izgrađen je 1889. za Svjetski sajam (World Fair) i trebalo je da ostane samo privremeno, ali pretvorio se najveću parišku atrakciju. Izdržao je ovako dugo zahvaljujući redovnim renoviranjima, a ova koja slijedi jedna je od najvećih.

Prethodna velika rekonstrukcija odvijala se 1981. kada je cilj bio smanjiti težinu tornja za 1000 tona. Naime, tijekom vremena u tornju je otvoren restoran koji je dodao na težini pa je to utjecalo na strukturne deformacije. I tada su se renovirali liftovi, stepenište i radilo se na poboljšanju sigurnosti.

1889.

Toranj je otvoren i bio je opremljen trobojnim lampicama, plavom, bijelom i crvenom, a signal se mijenjao svakih 90 sekundi. Tako su se testirale kočnice liftova tako što su se rezali njihovi metalni kablovi. Srećom, radile su rezervne kočnice i tisuće lampica je osvjetljavalo toranj.

1900.

Postavljeni su novi liftovi koji su vozili 10 puta u satu i mogli su da prenesu 40 putnika.

1914.

Toranj je tijekom Prvog svjetskog rata bio zatvoren.

1937.

Arhitekta Andre Graset izgradio je najveći svjetski luster koji je visio ispod prve platforme tijekom Izložbe umjetnina i tehnika. Luster je bio sastavljen od 10 kilometara šarenih fluorescentnih tuba povezanih s 30 projektora koji su bili upereni prema nebu.

1941.

Tijekom Drugog svjetskog rata Eiffelov toranj bio je zatvoren.

1957.

Nakon požara koji je izbio na vrhu tornja moralo se krenuti u rekonstrukciju za popravak štete, koja je trajala godinu. Postavljena je nova platforma i oprema za prijenose uživo, koji su omogućili tri radijske i televizijske postaje da emitiraju svoj signal.

1965.

U sjevernom dijelu instaliran je novi lift koji može prevoziti 100 putnika.

1969.

Na prvom nivou postavljeno je klizalište.

1981.

Rekonstrukcija u cilju smanjenja težine tornja za 1000 tona.

1982. – 1983.

Na trećem nivou postavljene su dvije platforme. Na jednoj su postavljeni stolovi koji pokazuju udaljenost prema drugim gradovima, a na drugoj otvorena terasa s pogledom u ured Gustava Eiffela. Dodat je i novi lift, koji je u satu mogao prevesti do 1700 ljudi.

1995.

Na redu je bilo 17. krečenje. Svakih sedam godina radnici na toranj nanose 60 tona boje, a cilj je sačuvati strukturu gvožđa i čelika.

2000.

Za proslavu novog milenija toranj je dobio 20.000 lampica, koje su instalirane jedna po jedna. I danas možete uhvatiti 'show' naizmjeničnog svjetla, pet minuta svakog sata tijekom večeri.

Kopirati
Drag cursor here to close