Što mislite?

Zanimljiva ideja: Uzgoj bukovača iz taloga kave

Danci poručuju: većina vrijednih sastojaka kave ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca...
Lifestyle / Flash | 10. 05. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoliša, već je naširoko poznata stvar. Norveška već omogućuje krstarenja ekološkim brodovima, Švedska tako mahnito reciklira smeće da joj ga ponestane pa ga mora uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su se, između ostalog, dosjetili još nečeg.

Tvrtka Beyond Coffee iz Jægersborggadea u Kopenhagenu istaknula se jednom zanimljivom idejom, koju provode u djelo i brojna udruženja za zaštitu okoliša te promoviranje eko stila života.

Pomislite samo koliko kave se dnevno popije u svijetu, i koliko taloga se baca svaki dan – bilo u kućanstvima, bilo u kafićima. Pa dobro, što sad? Taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

No, Danci poručuju: većina vrijednih sastojaka kave ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca. Kako su Danci jedni od vodećih svjetskih kavopija, u tvrtki Beyond Coffee rade sljedeće: od kafića nabavljaju talog kave koji bi se inače bacio, i koriste ga za – uzgoj bukovače!

I vi možete biti sam svoj uzgajivač

Ohlađeni talog kave pomiješaju s micelijem, vegetativnim dijelom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri tjedna.

Najprije se tri tjedna drže na toplom, tamnom mjestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na tjedan dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svijetlosti. Tada počinju nicati bukovače.

Napominju i kako je moguće uzgojiti gljive u više navrata korištenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima koji ga i dalje mogu koristiti.

Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od dućana u kojem ih potom prodaju. No, isto tako možete kupiti i micelij i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati u vlastitom domu od svog taloga. Za samo mjesec dana imat ćete svoje jestive bukovače.

Kako se ovaj oblik uzgoja gljiva proširio svijetom – pretpostavlja se da je trenutno riječ o 5 000 inicijativa koji se njime bave – ne morate ići u Beyond Coffee po gljive ili sastojke, no ako ste u blizini, možete svratiti po jedan fora suvenir, piše punkufer.hr.

Riječ je o čaši za kavu djelomično napravljenoj od taloga kave. „Ova čaša ima miris kave, prije nego ju uopće natočite u nju“, poručuju zadovoljno, a uzgajivači dodaju: „Sve je ovo pola znanost – pola umjetnost!“

Kopirati
Drag cursor here to close