Kritizirala pravosuđe

Zamjerila se Egipćanima: Amal Clooney prijeti uhićenje

Lifestyle / Flash | 03. 01. 2015. u 16:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugledna britanska odvjetnica Amal Clooney, našla se na udaru egipatskih vlasti jer je oštro kritizirala pravosudni sustav te zemlje, prenosi Jutarnji.hr.

Supruga Georgea Clooneya je nakon uhićenja trojice novinara Al Jazeera ukazala na nedostatke njihovog sustava. Amal je u veljači prošle godine podnijela izvještaj međunarodnoj organizaciji za ljudska prava u kojem je ukazala na to da sudstvo u Egiptu nije neovisno, kao i to da službenici u ministarstvu imaju veću moć od sudaca te da vlast ima preveliku kontrolu nad javnim tužiteljima.

Osim toga nedavno je u razgovoru za Guardian ispričala kako su reagirale egipatske vlasti kada im je rekla da namjerava objaviti taj izvještaj.

''Pokušali su mi zabraniti njegovo objavljivanje. Upitali su me je li kritičan prema vladi, pravosuđu i vojsci na što sam im odgovorila potvrdno. Poslije toga su mi rekli kako me zbog toga mogu uhititi'', rekla je Amal.

Podsjetimo, najviši egipatski sud poništio je u četvrtak zatvorske kazne izrečene trojici novinara Al Jazeere i naložio novo suđenje.

Australac Peter Greste, Kanađanin egipatskog podrijetla Mohamed Fahmy i egipatski državljanin Baher Mohamed služili su sedam do deset godina zatvora zbog pomaganja zabranjenoj muslimanskoj organizaciji i objavljivanja netočnih vijesti o Egiptu. Slučaj je izazvao velike međunarodne kritike.

Nagađalo se da bi im egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi mogao dati oprost ili ih deportirati iz zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close