Slovenija

Zabranjeno i glumljenje pušenja

Lifestyle / Flash | 11. 05. 2017. u 11:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novim restriktivnim zakonom o duhanskim proizvodima koji će se implementirati u roku dvije godine pušenje će u Sloveniji biti zabranjeno i na kazališnim daskama, a vlada je odbila izmjene koje bi tu odredbu ublažile.

Skupina zastupnika iz Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) među kojima je dosta pušača, ali i zastupnik Saša Tabakovič, profesionalni glumac, iz Stranke modernoga centra (SMC) koju vodi premijer Cerar predložili su izmjene zakona kako bi glumci na pozornici mogli zapaliti u predstavama gdje je to za likove koje glume predviđeno izvornim tekstom, ali bi to bile beznikotinske cigarete.

Vlada je prijedlog odbila, obrazloživši kako je istina da je su herbalne cigarete manje opasne, ali da ipak škode zdravlju, pa ih tako tretira i europska direktiva temeljem koje je donesen slovenski zakon koji se počinje primjenjivati krajem iduće godine.

Slovenija je među prvima u Europskoj uniji 2007. uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama, uključivši lokale i radne prostore, oduprvši se pritiscima ugostiteljskog lobija da će to štetiti turizmu, a među prvima je u svoj pravni sustav inkorporirala i novu europsku direktivu o proizvodnji, oglašavanju i prodaji duhanskih i i s duhanom povezanih proizvoda.

Zakon predviđa potpunu zabranu izravnog i posrednog reklamiranja duhana, daljnje povišenje trošarina i poreza na duhanske artikle, ali i šokantne grafičke prikaze štetnih zdravstvenih posljedica duhana na svakoj kutiji koja će biti u prodaji.

Kad zakon stupi na snagu, u zatvorenim prostorijama i na javnim mjestima smjet će se koristiti samo duhan za žvakanje, no poklonika takve nikotinske ovisnosti u Sloveniji je jako malo.

Još traju rasprave o tome kako će se dodatnim uredbama regulirati korištenje tzv. elektroničkih cigareta.

Stroga ograničenja pušenja važit će posebno u državnim institucijama, gdje se donedavno smjelo pušiti na strogo izoliranim mjestima, kako državni službenici i dužnosnici ne bi davali loš primjer javnosti.

Prije nekoliko mjeseci u parlamentu je oštrim javnim prozivkama bio izložen ministar pravosuđa Goran Klemenčič jer je za vrijeme dok je vlada odgovarala na pitanja zastupnika uzeo "čik pauzu" i na hodniku zapalio elektroničku cigaretu.

Na to je bio upozoren predsjednik parlamenta Milan Brglez koji se opravdavao da ministra nije vidio kako puši, a oporbeni prvaci tražili su da ministra oštro ukori, upozori ga da krši zakone i pravilnik visokog doma. Neki su čak predlagali da ministra iz zgrade odmah udalje službeni zaštitari.

Kopirati
Drag cursor here to close