Gdje vi parkirate?

Podržite kampanju ''Za pristupačni Mostar''

Podizanje svijesti vozača glavni je razlog za pokretanje grupe „Za pristupačni Mostar“
Lifestyle / Flash | 01. 02. 2019. u 10:20 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Parkiranje ispred škole

''Postajem veći i teži, skupa s kolicima...a učim se biti samostalan. Da idem sam, s društvom svugdje gdje želim. Mostar ima rampe, ima ih dosta... ali onih za naplatu ili zabranu parkinga'', djelić je pisma dječaka Matea koji koristi ortopedsko pomagalo – kolica, a njegova majka Nives Blažević, pokrenula je grupu ''Za pristupačni Mostar''.

Kampanju je pokrenula s ciljem podizanja svijesti vozača, kako bi u budućnosti razmislili prije nego što odluče parkirati svoje vozilo na pješačku zonu.

(ne)savjesnost građana

''Zbog (ne)savjesnosti građana pokrenula sam grupu. Mnogi ne obraćaju pozornost na prolaznike kojima bi kretanje moglo biti otežano ili onemogućeno. To se posebno odnosi na osobe s ortopedskim kolicima i na dječja kolica, kojima je sve teže upravljati zbog nepropisnog i nepromišljenog parkiranja. Često se događa da zbog parkiranih vozila na trotoaru moram izaći na cestu i zaobići vozilo koje mi pravi prepreku'', u razgovoru za Bljesak.info rekla je Nives.

Ideju je dobila od splitske grupe „Za pristupačni Split“, koja je uz podršku ustanove „Split parking“ i uz podršku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, uspjela podići svijest i empatiju kod građana Splita. Zahvalna im je što je podržavaju u pokretanju kampanje „Za pristupačni Mostar“.

Svom sinu ne želi ništa uskratiti i trudi se da u svakom smislu bude aktivni član društva.

''Osim izvršavanja školskih obveza, bavi se i mnogim izvannastavnim aktivnostima, kao što su: odlasci na predstave, izlete, u kino s prijateljima i sl. Uvijek ga iznosim fizički i većinom sam okružena ljudima koji su mi spremni pomoći, ali to nije dugoročno dobro rješenje. Želim da bude samostalan, siguran i slobodan kao i svi građani Grada Mostara. Osim neprilagođenih prijelaza s trotoara na ceste i manjka pješačkih prijelaza, velik problem je i neprilagođenost mnogih javnih i kulturnih institucija, koje rijetko imaju rampui prilaz za osobe s poteškoćama. Ponekad doživljavamo i neugodne situacije s punim liftovima u tržnim centrima'', kaže Nives.

Mateo ide u OŠ Ivana Gundulića Mostar. Nives je zadovoljna cijelim ustrojem škole i navodi da škola ima pristupnu rampu na ulazu.

Standardizacija gradnje, veća pristupačnost

Pohvalila je koncept gradnje osnovne škole u Zaliku, za koju je istaknula da odgovara svjetskim standardima.

''Jednom prilikom smo išli na turnir koji je održan u osnovnoj školi u Zaliku. Oduševili smo se zbog prilagođenosti osobama s poteškoćama u kretanju – ugrađena je pristupna rampa, nema pragova i sl. Činjenica je da je škola izgrađena u novije vrijeme, ali bila bih sretna da sve škole u bliskoj budućnosti budu mnogo pristupačnije'', kaže Nives.

Cilj joj je potaknuti građane da razmišljaju o svim osobama kojima su životni uvjeti drugačiji, te da se pridruže kampanji i daju svoju doprinos u procesu osvještavanja potrebe za pozitivnim promjenama.

Kopirati
Drag cursor here to close