Narančasto upozorenje

Za ponedjeljak najavljeni olujni udari vjetra

Na području Mostara najavljene su i padavine od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.
Lifestyle / Flash | 27. 12. 2020. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u ponedjeljak se očekuje pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prijepodne ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sa slabom kišom.

Poslijepodne ili u večernjim satima kiša se očekuje u cijeloj zemlje, a na planinama snijeg. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar jak s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, južnog smjera.

Olujni udari juga na području Tuzlanskog kantona očekuju se sa snagom od 60 do 80, a lokalno i stotinu kilometara na sat.

Na području Kantona Sarajevo prognozirano je upozorenje na vjetar snage od 60 do 80, lokalno i oko 90 kilometara na sat. Slično se očekuje i na području Mostara gdje su najavljene i padavine od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

Za bihaćki i livanjski kraj upozorenje se odnosi na olujne udare juga snage od 60 do 80, lokalno i oko 90 kilometara na sat. Na području Livna očekuju se i padavine u količini od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, prenosi Srna.

Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu od 5 do 9, a dnevna od 5 do 10, na jugu do 14 stupnjeva.

Oluja Bella hara Britanijom i Francuskom

Oluja Bella zahvatila je u nedjelju Britaniju i sjevernu Francusku, ostavivši bez struje tisuće domaćinstava.

Oko 12.000 kuća na sjeveru Francuske trenutno je bez električne energije, a najteže pogođena područja su obalne regije Bretanja i Normandija, izvijestila je novinska agencija AFP pozivajući se na energetsku tvrtku Enedis.

Meteorološka služba Meteo France izdala je upozorenje na jake nalete vjetra i udare visokih valova na obali Atlantika, a okrug La Manche pozvao na oprez zbog snažnog vjetra u morskom kanalu između Francuske i Engleske.

Bella je ranije pogodila značajan dio Britanskih otoka, donijevši obilne kiše i nalete vjetra do 112 kilometara na sat.

U cijeloj zemlji i dalje je na snazi više od 100 upozorenja na drastičan porast razine voda.

Poplavljene kuće nalaze se na područjima Northamptonshirea i Bedfordshirea na istoku države.

Vlasti u jugoistočnoj Engleskoj ranije su savjetovale da više od 1300 ljudi napusti svoje domove tijekom blagdanskog razdoblja.

Na otoku Wight u La Mancheu preko noći je izmjerena brzina vjetra od 170 kilometara na sat. Nastavak oluje mogao bi uzrokovati daljni rast vodostaja rijeka, upozoravaju stručnjaci.

Bella stiže i u Hrvatsku

Ciklona Bella stiže i u Hrvatsku, objavio je u posebnom priopćenju DHMZ.

"Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, 27. 12. jer će tlak zraka naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana! Stoga se oboružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju", napisali su.

"Naime, dok nas ciklona koja nam je donijela zahladnjenje polako napušta, već druga, koja zahvaća cijelu Europu, kuca na vrata pa će buru brzo zamijeniti jugozapadnjak i jugo koje će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko (slika 3.). Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu. Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje.

Primjerice jug zemlje će idućih nekoliko dana biti najkišovitiji jer se nastavlja pritjecanje vlažnog zraka u jugozapadnoj struji (slika 4.) zbog koje će upravo i izostati primjerena hladnoća pa i u većini krajeva minusi. Stoga ćemo vrlo vjerojatno i godinu ispratiti uz kišu, vrlo rijetko u najvišem gorju i pokoju pahulju snijega. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka.

Budite na oprezu", pišu u DHMZ-u.

Kopirati
Drag cursor here to close