Zabava koje neće biti

Za mostarske maturante trebala je to biti noć za pamćenje

Samo jednom u životu čovjek pravi maturu, samo jednom ima maturalnu zabavu.
Lifestyle / Flash | 06. 05. 2020. u 08:25 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer još učenik, danas mladi odrasli. Kada stekneš jedan stupanj obrazovanja želiš to javno pokazati, perfektnom zabavom – maturalnom.

Prošla su vremena kad je u školskoj dvorani s neonskih svjetala visilo nekoliko papirnih ukrasa i nazdravljalo se pjenušcem iz plastičnih čaša. Danas je maturalna zabava "event". Samo jednom u životu čovjek pravi maturu, samo jednom ima maturalnu zabavu.

Sve je bilo spremno

Planiranja krenu mjesecima ranije  - haljine, odjela, frizure, pratnja, fotografi - sve samo da zablistaš. Svi glamurozni i jedva se čekaju sastati sa svojim prijateljima, a zatim plesati do kasno u noć.

''Sve je i bilo spremno. Trebala je to biti večer za pamćenje'', govori za Bljesak.info maturantica Srednje medicinske škole, ali taj dan provela je u svojoj sobi u razgovoru na video-pozivu s prijateljicom iz razreda.

Virus je poremetio njezine planove, kao i cijele jedne generacije.

''Maturalna zabava bila je planirana krajem travnja, ali zbog pandemije je sve prekinuto i taj dan ostali smo u svojim domovima. Žao nam je što se to neće dogoditi'', govori.

Haljinu je nabavila par dana prije ove epidemiološke situacije - crna uska haljina s jednim rukavom. Plan je bio da podigne kosu, malo šminke, nešto nakita i zabava je mogla početi. Bila su to velika očekivanja za tu večer, ali nažalost neostvarena.

''Sve je to bilo spremno. Roditelji i prijatelji su trebali doći pred restoran na slikanje. Nakon čega bi uslijedio naš svečani ulazak kojim bi službeno počela maturalna zabava, ali nije se dogodilo'', govori.

Putovanje, izlet, zabava

Maturalne zabave srednjih škola u Mostaru najčešće se održavaju u svibnju. Roditelji za haljine i odijela svojih tinejdžera izdvajaju prava mala bogatstva. Mjesecima unaprijed planiraju se svi detalji za tu noć i priprema sve za stvaranje uspomene za cijeli život.

''Haljina je davno kupljena, čak sam rezervirala i termin kod frizera i kozmetičarke i sve je to sada propalo. Maturalne zabave neće biti'', govori za Bljesak.info maturantica Srednje turističke škole.

Za ovaj završni razred imali su mnogo planova, putovanja i druženja, ali govori, sve je to sada zbog ove pandemije ostalo neostvareno.

''Puno smo planova imali za cijeli ovaj četvrti razred. Radovali smo se svemu. Planirali smo izlet negdje u Hrvatsku, nešto kao neki mali maturalac. Maturalna zabava nam je trebala biti sada u svibnju ali nažalost sve nam je propalo'', govori.

Neće biti kako su planirali

Zna se kako je maturalna zabava poseban trenutak u životu svakog srednjoškolca i svakome je cilj zablistati i biti poseban, i ovoj generaciji je to bio. Nema očajavanja, proslavit će se nekako. Možda ne kako su to ranije planirali, ali sa svojim prijateljima svakako.

''Kad sve ovo prođe, skupit ćemo se u nekon restoranu jednu noć i proslaviti. Neće biti kao što smo planirali za maturalnu ali nekako ćemo obilježiti'', govori za Bljesak.info maturantica Srednje turističke škole.

Možda će neki reći: ''Ni mi ju u ratu nismo imali, ništa nam ne fali'', ali fali, kao što će i njima - maturalna zabava.

Kopirati
Drag cursor here to close