Nakon smrti japanca

Yisrael Kristal: Novi najstariji čovjek na svijetu gubi titulu zbog papira?

Lifestyle / Flash | 22. 01. 2016. u 07:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Yisrael Kristal iz sjevernog izraelskog lučkog grada Haife, star 112 godina, kandidat je za najstariju osobu na svijetu, piše u četvrtak dnevni list Ha'aretz.

Kristal, rođen 15. rujna 1903. u Poljskoj, preživio je dva svjetska rata i nacistički koncentracijski logor Auschwitz u okupiranoj Poljskoj, a nakon Drugog svjetskog rata je emigrirao u Palestinu pod britanskom upravom, prenijela je Hina.

Kandidat za najstariju osobu na svijetu postao je nakon što je Japanac Yasutaro Koide preminuo u utorak, dva mjeseca pred 113. rođendan. Kada mu je obitelj rekla da je kandidat za titulu najstarije osobe na svijetu, Kristal je na jidišu odgovorio: "Radost moje starosti".

No, preživjeli iz holokausta suočen je s birokratskom preprekom prije nego ga se službeno prizna za najstariju osobu na svijetu.

Gerontology Research Group (GSG), međunarodno tijelo koje traga za ljudima starim barem 110 godina i koja verificira podatke te potom šalje popis u Guinnessovu knjigu rekorda, zahtjeva da kandidati predoče službeni dokument kao dokaz godina, a koji je izdan tijekom prvih 20 godina života.

Najraniji dokument koji Kristal posjeduje je je vjenčani list izdan u Poljskoj u dobi od 25 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close