Konferencija na Brijunima

WWF: Osniva se asocijacija ''Parkovi Dinarida'' kako bi se očuvala zaštićena područja

Lifestyle / Flash | 09. 10. 2014. u 13:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Nacionalnom parku Brijuni završila je danas trodnevna WWF-ova međunarodna konferencija "Parkovi Dinarskog luka" na kojoj je 60 nacionalnih parkova i parkova prirode iz osam zemalja regije potpisivanjem Deklaracije postavilo temelje osnivanju buduće asocijacije "Parkovi Dinaridi" koja bi trebala biti osnovana u prosincu u Crnoj Gori.

Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF već tri godine provodi projekt "Parkovi Dinarskog luka" kroz koji je stvorena mreža 82 zaštićena područja iz osam zemalja regije - Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, javila je Hina.

WWF već tri godine organizira i godišnje konferencije na kojima sudjeluju međunarodni stručnjaci i ravnatelji nacionalnih parkova i parkova prirode iz tih osam zemalja, dosad su održane u Banja Luci i Budvi, a na ovogodišnjoj na Brijunima okupilo se oko 150 sudionika iz 13 europskih zemalja koji su razgovarali na temu održivog turizma u zaštićenim područjima. Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Europark Federacije Ignace Schops.

Dva hrvatska parka prirode - Medvednica i Lonjsko polje su i kandidati za dobivanje Europskog certifikata za održivi turizam od te federacije, te se očekuje da će ovaj mjesec saznati hoće li dobiti taj prestižni certifikat.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati procjene dobrobiti ekosustava u parkovima koju je WWF u posljednje dvije godine proveo u 57 parkova regije. Istaknuto je kako su najveći ekonomski iskoristivi resursi u parkovima turizam, komercijalna upotreba vode, šume i zaposlenje.

Rečeno je i kako je u regiji 16 zaštićenih područja u kojima su punionice vode, ali one ništa od prihoda ne vraćaju u park čiju kvalitetnu vodu koriste. Također, u 18 parkova su hidroelektrane. WWF je zaključio kako je voda značajan resurs u regiji koji se mora održivo koristiti.

Turizam je prepoznat kao glavni izvor prihoda, ali treba paziti da ne bude masovni, nego treba biti održiv. WWF je u procjeni naišao na apsurde pa tako Lonjsko polje koje brani Hrvatsku od poplava mora plaćati vodnu naknadu.

U nacionalnom parku Sjeverni Velebit i parku prirode Velebit su dvije hidroelektrane, tri punionice vode i jedna pivovara, što govori o kvaliteti i količini vode na Velebitu. Apsurd je da HE Senj i HE Velebit proizvode godišnje 60 milijuna eura prihoda, a ništa od tog prihoda se ne vraća u ta zaštićena područja, navodi Hina.

Treća WWF-ova međunarodna konferencija "Parkovi Dinarskog luka" završila je studijskim putovanjem u Motovunsku šumu gdje su sudionici upoznati sa sustavom upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close