Čije je more?

Warner brani ‘Barbie’: “Radi se o bezazlenom dječjem crtežu”

Kartu Južnokineskog mora, na kojoj je prikazana ''linija s devet crtica'', koristi Kina.
Lifestyle / Flash | 07. 07. 2023. u 11:31

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski studio Warner Bros u četvrtak je, nakon što je Vijetnam zaprijetio da će zabraniti prikazivanje nadolazećeg filma "Barbie" zbog sporne zemljopisne karte Južnokineskog mora, priopćio da se radi o "dječjem" crtežu koji nema nikakvo određeno značenje.

Film ''Barbie'', u kojem glavne uloge omiljenih lutki Barbie i Kena tumače Margot Robbie i Ryan Gosling, u vijetnamskim bi kinima premijeru trebao imati 21. srpnja, ali kako je za državni list Tuoi Tre kazao Vi Kien Thangh, voditelj odjela za kinematografiju koji se bavi uvozom i cenzurom stranih filmova, ''dozvolu tom američkom filmu za prikazivanje u Vijetnamu nismo izdali jer sadrži uvredljiv prikaz linije s devet crtica'', piše Hina.

Kartu Južnokineskog mora, na kojoj je prikazana ''linija s devet crtica'', koristi Kina.

Peking svojata golem dio Južnokineskog mora, uključujući i teritorij za koji pak Vijetnam tvrdi da je riječ o njegovu kontinentalnom pojasu na kojemu je dodijelio i naftne koncesije, budući da je riječ o potencijalno resursima bogatom području.

Haaški sud tu je kinesku kartu odbacio u međunarodnoj arbitražnoj presudi još 2016. godine, no Kina odbija priznati tu presudu i već neko vrijeme gradi vojne baze na umjetnim otocima te često patrolira tim vodama.

Warner Bros je, međutim, uvjeren da je karta potpuno bezazlena.

''Karta u ‘Barbie Landu’ je hiroviti, dječji crtež. Radi se o črčkarijama koje prikazuju izmišljeno putovanje iz Barbie Landa u stvarni svijet. Nije nam bila namjera promicati bilo kakvu agendu'', priopćio je Warner Bros.

Kopirati
Drag cursor here to close