Irska

Vratila se plaža koja je nestala prije 33 godine

Lifestyle / Flash | 08. 05. 2017. u 16:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 33 godine, dakle još 1984., plaža kod mjesta Dooagh na irskom otoku Achill, stradala je u seriji oluja te godine. More i vjetrovi potpuno su isprali sav pijesak s nje, ostavivši iza sebe samo gomile kamenja, piše jedan od Guardianovih dopisnika iz Irske Henry McDonald.

U međuvremenu je stasalo nekoliko sasvim novih generacija koje se pješčane plaže ne sjećaju već time što je nikad nisu vidjele, da bi se oko ovogodišnjeg Uskrsa dogodilo nevjerojatno. Jedna jedina neobjašnjivo visoka i snažna plima, nakon što se povukla, iza sebe je ostavila istu onakvo 300-metarsku pješčanu plažu kakve se iz svog djetinjstva sjećaju danas isključivo 40-godišnjaci i stariji mještani najzapadnijeg irskog otoka. "Plaža je bila potpuno isprana, 1984. bila je posljednja godina kad se plaža ovdje nalazila", komentirao je voditelj turizma na Achillu Sean Molloy.


Sergio/Flickr/CC BY 2.0

"Odjednom, u travnju ove godine imali smo prodor hadnog zraka na Uskrs, vjetar je puhao sa sjevera. bio je stalan i očito je premjestio pijesak ovamo odnekud drugdje", objasnio je.

Vlasnik lokalnog restorana Alan Gielty kazao je da je plaža bila od velike važnosti za mjesto, prenosi Express.hr.

"Naš mjesto je prekrasno takvo kakvo jest, ali je odlično pogledati ovamo i vidjeti prekrasnu plažu umjesto stijena... Otkako su ljudi vidjeli vijesti o plaži, imamo puno više posjetitelja iz unutrašnjosti zemlje", rekao je.

Otok Achill nije tek izolirano mjesto očuvane prirode. Poznat je i po tome što je tamo u 50-ima i 60-ima živio antinacistički njemački književnik Heinrich Böll, čuveni Nobelovac, jedan od najvećih Nijemaca u cijeloj povijesti te nacije. Kućica u kojoj je živio danas je okupljalište pisaca i mjesto na kojem se okupljaju štovatelji Böllovog djela.


Mike Shinners/ CC BY-SA 2.0

Kopirati
Drag cursor here to close