nitko ne smije blizu

Vojvotkinju Camillu na Bliskome istoku čuvale isključivo žene

Lifestyle / Flash | 14. 11. 2016. u 21:28 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski princ Charles boravio je početkom studenoga sa suprugom Camillom na Bliskom istoku. Za vrijeme sedmodnevnog boravka kraljevskog para u arapskome svijetu, vojvotkinja Camilla imala je čast da je, umjesto uobičajenih muških. čuvaju dobro obučene tjelohraniteljice.

Dok u zapadnome svijetu vlada stereotip visokog i mišićavog muškarca kao bodyguarda, na Bliskome istoku postoji tradicija žena u istoj ulozi.

Za vrijeme posjeta Dubaiju i Abu Dhabiju Camilla se kretala okružena ženskom predsjedničkom gardom.

Britanska kraljevska kuća je na Instagramu objavila sliku na kojoj vojvotkinju prate Shaima al Kaabi, Basima al Kaabi, Hannan al Hatawi, Nisreen al Hamawi i Salama al Remeithi, tadicionalno obučene, ali s jasnim zadatkom.

Kako je potvrdila i internetska platforma Emirates Woman, ove četiri tjelohraniteljice ciljano su odabrane između 50-tak žena predsjedničke garde.

Obučene su u nizu borilačkih vještina, a tri od njih četiri ove su se godine popele i na Mount Everest, što je potvrdio i PR tim vojvotkinje Camille na Instagramu.

Prema Daily Mailu, Camilla je bila ushićena ovakvih pratiteljicama za vrijeme boravka u arapskim zemljama.

Ovo je, navodi također Daily Mail, prvi put da je 69-godišnja vojvotkinja bila pod ženskom zaštitom.

Pored Ujedinjenih Arapskih Emirata, kraljevski je par posjetio Oman i Bahrain.

Ovim su putovanjem, između ostalog, željeli potaknuti međuvjersku toleranciju i dati podršku ženama u društvu.

Tradicija Bliskog istoka

Podsjećajući na neke poznate slučajeve, Süddeutsche Zeitung navodi kako je kod nekih država postalo dobrom tradicijom da žene čuvaju državnike i druge ugledne osobe.

Čak i samome Izraelu, koji u očima većine Arapa glasi kao neprijatelj broj jedan, postoji vrlo sličan kod. Žene, jednako kao i muškarci, imaju vojnu obvezu.

Nadaleko je poznat i primjer 'Amazonki' koje su godinama čuvale svrgnutog i ubijenog libijskog predsjednika Muammara al-Gaddafija. Radilo se o elitnoj postrojbi od 30 do 40 žena, koje su morale biti odlično obučene, ratnički spremne, a ujedno i službeno djevice.

Kopirati
Drag cursor here to close