''SAFET ZAJKO''

Vojarna pretvorena u oazu zelenila

Lifestyle / Flash | 10. 09. 2015. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojarna ''Safet Zajko'' u sarajevskom naselju Halilovići dobila je potpuno novu funkciju. Dječji parkovi, ljetne pozornice, sportski tereni zamijenili su stražarnice i vojne objekte. To će biti najveći park u Sarajevu, a građanima će na raspolaganju biti za desetak dana.

Sada već Centar za edukaciju, sport i rekreaciju ''Safet Zajko'' napravila je Općina Novi Grad Sarajevo, a radovi na tom projektu počeli su u ožujku prošle godine. Do sada je urađeno više od 40 posto planiranih aktivnosti, a načelnik te općine Semir Efendić novinarima je kazao da će naredne godine, barem je tako planirano, sve biti gotovo.

Dužinom parka uređena je i Miljacka. Dvije obale spaja novi most koji je otvoren samo za pješake, i bicikliste. S parkom je povezana i nova biciklistička staza. Krasi ga brojno zelenilo, novozasađeno i ono koje je već bilo u okviru kasarne.

Neki od mnogobrojnih sadržaja koji su već u funkciji su: teren za nogomet s atletskom stazom, teren za košarku, za odbojku na pijesku, ljetna pozornica, centar za borilačke vještine.

U planu je gradnja više teniskih terena, centara, ljetnih bašti i drugih sadržaja koji su namijenjeni cijeloj porodici, sportašima i rekreativcima. Pristup parku neće biti dozvoljen poslije ponoći i imat će radno vrijeme.

''Sarajevo kao grad do sada nije imao 'ozbiljan' park. Blizu je najvećih naselja, ali je dostupan cijelom gradu'', istaknuo je Efendić.

Kopirati
Drag cursor here to close