Glavni grad Austrije

Više od 11 milijuna biciklista prošle godine na ulicama Beča

U studenom 2022. bečkim ulicama se biciklom provozalo 13 posto više građana, dok je unatoč hladnoći u siječnju 2022. također zabilježeno 10 posto više biciklista u odnosu na isto razdoblje u 2021. godinu.
Lifestyle / Flash | 30. 01. 2023. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Više od 11 milijuna biciklista prošle godine na ulicama Beča

U glavnom gradu Austrije bicikliranje je vrlo popularna aktivnost, i to tokom svih godišnjih doba, čak je u hladnijim mjesecima zabilježen porast broja biciklista na ulicama.

U studenom 2022. bečkim ulicama se biciklom provozalo 13 posto više građana, dok je unatoč hladnoći u siječnju 2022. također zabilježeno 10 posto više biciklista u odnosu na isto razdoblje u 2021. godinu. Prema najnovijim podacima prošle je godine na bečkim ulicama zabilježeno ukupno 11,7 milijuna biciklista. Najčešće se pedalalo u svibnju i lipnju.

Više od milijun biciklista

Osamnaest automatskih brojača svakodnevno bilježi biciklistički promet. Kod nekih brojača poput onoga na glavnoj prometnici Argentinierstraße 4. okruga Wieden, koja povezuje glavni željeznički kolodvor s centrom grada, zabilježen je značajan porast prometa u 2022. godini, kada je prvi put prošlo više od milijuna biciklista.

Isti broj imalo je i nekoliko drugih brojača, među kojima su onaj u ulici Operngasse, jedne od najfrekventnijih biciklističkih staza u centru grada, kao i na najvećem kružnom toku, Pratersternu. Više od milijun ljudi bicikliralo je i u ulici Lassallestraße koja od kružnog toka vodi prema najpoznatijem mostu na Dunavu, Reichsbrücke.

Uzduž te ulice trenutno se gradi dvosmjerna biciklistička staza široka četiri metra koja je dio planirane velike biciklističke autoceste duge čak sedam kilometara. Ova staza će povezivati centar Beča s popularnim rekreativnim područjem, 22. okrugom Donaustadt, na periferiji grada, a bicikliranje će učiniti sigurnijim i ugodnijim.

Najveći plan širenja biciklističkih staza

Austrijska prijestolnica prošle je godine predstavila dosad najveći plan širenja biciklističkih staza. Iako su planirana 44 projekta, do kraja godine provedeno je čak više od 50 projekata, a biciklistička mreža postala je bogatija za 17 kilometara novih staza.

Osim toga, prošle je godine u biciklističku infrastrukturu uloženo preko 26 milijuna eura, što predstavlja peterostruko povećanje. Beč i ove godine nastavlja raditi na svojoj biciklističkoj infrastrukturi kako bi je dodatno poboljšao te planira nastaviti gradnju staza koje su na pojedinim mjestima prekinute. Time će zasigurno potaknuti još veći broj građana da se odluče na korištenje ovog ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča. 

Kopirati
Drag cursor here to close