Lijek

VIDEO | Legalizacija kanabisa: Tračak nade

Lifestyle / Flash | 17. 10. 2016. u 09:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Almir Srkalović rođen je s vrlo rijetkom bolešću koja izaziva strašne bolove. U narodu je poznata kao bolest krhkih kostiju. Godinama je koristio lijekove koji su mu kratkoročno pomagali. Prvi put u Njemačkoj dobio je preporuku od doktora da uzme medicinski kanabis kao lijek, navodi Federalna televizija.

"Prvi put kada sam to probao odmah su prestali bolovi. Spavao sam normalno. Imao apetit", priča Almir.

Mogućnost da ovaj lijek Srkalović i oni koji imaju sudbinu sličnu njegovoj nabave i u našoj zemlji legalno dosad nije postojala. Ipak, tračak nade dao im je prijedlog stručne grupe Vijeća ministara BiH koja je dala zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

"Bilo je dosta prijedloga, pohvala i sugestija jer tu treba biti jako oprezan. Želim da napomenem da je to samo u medicinske svrhe'', kaže Zdenka Gojković, onkolog i članica Radne grupe VMBiH.

Cijelu priču pokrenula je Komora magistara farmacije Federacije. Svjesni su da im predstoji težak posao, ali, ističu, dalje moraju biti ispoštovane sve procedure uključujući formiranje registra pacijenata kojima je lijek potreban. Nužna je, kažu, i kontrola zdravstvenog osoblja.

"Od enormnog je značaja da se to legalizira i da po nekih razumnih cijenama, kad se završi proces verifikacije raznih oblika kanabisa kod Agencije za lijekove, lijek bude dostupan i našim pacijentima u našim ljekarnama'', navodi Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

"Suština je da se samo kanabis, odnosno, aktivne supstance kanabisa skinu s liste jedan - gdje su zabranjene - u tablicu dva gdje je dopuštena upotreba u medicinske svrhe'', kaže Gojković.

Za oboljele i sam prijedlog je povijesni korak.

"Prava borba tek slijedi. Kod nas je marihuana još kriminalizirana i vjerujem da će naši političari pokušavati ustrajati", zaključuje Almir.

''Sada je na potezu Državno ministarstvo sigurnosti, koje bi što prije trebalo napraviti izmjene zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, jer kanabis je sada na listi opojnih droga, a kao lijek se koristi od 1937. godine i to za olakšavanje najtežih bolova, gdje drugi lijekovi ne djeluju. Lista bolesti za koje se koristi je ogromna, od ublažavanja tegoba oboljelih od karcinoma, multiple skleroze do epilepsije i drugih'', navela je Federalna televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close