Samouke glazbenice

VIDEO | Anđeoski glas sestara Ramljak iz Međugorja

Lifestyle / Flash | 16. 09. 2016. u 10:56 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anna Maria i Darija su dvije sestre Ramljak iz Međugorja, točnije Bijakovića, čiji su glazbeni nastupi u posljednje vrijeme sve traženiji diljem Hercegovine No, ta informacija možda i ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o samoukim glazbenicama, koje su glazbeni talent naslijedile od oca Zdenka koji već 35 godina svira bubnjeva.

Mlađa Darija nema ni jednu godinu glazbenog obrazovanja, dok starija Anna Maria ima završene samo tri godine osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja. Upravo je ona u osmom razredu počela samostalno učiti gitaru, ubrzo joj se u tom naumu priključila i Darija, a sve je ostalo je povijest koju je ''začinio'' njihov otac kupnjom violine, bas-gitare, usne harmonike, tamburice… Svaki od ovih instrumenata učile su samostalno, najprije iz hobija, kasnije sve marljivije i sustavnije, i ne sluteći kako će time duboko zaploviti u glazbene vode.

Aleluja u izvedbi sestara Ramljak

Najveći plov u domaćim glazbenim vodama ostvarile su obradom popularne pjesme 'Hallelujah' Leonarda Cohena. Njihova izvedba ove pjesme na hrvatskom jeziku pod nazivom 'Aleluja' svjetlo dana ugledala je objavom videospota na You Tube kanalu radiopostaje Mir Međugorje na Uskrs ove godine.

''Na glazbu pjesme 'Hallelujah' Leonarda Cohena tekst su prvotno napisale tri djevojke za međugorsku Framu. No, kako se pjesma u Frami i nije previše izvodila, Darija i ja smo došle na ideju da ju malo obradimo na svoj način i učinimo malo drugačijom i zanimljivijom. Jednom prilikom smo ju otpjevale i nakon veoma kratkog vremena smo, na inicijativu međugorskog župnika fra Marinka Šakote, dobile poziv od radiopostaje Mir Međugorje da snimimo našu verziju Aleluje i spot, što smo, naravno, i prihvatile'', otkriva za Bljesak.info starija sestra Anna Maria glazbene početke, koja pored bavljenja glazbom, studira kriminalistiku.

Njihov spot je do sada na YouTube kanalu pregledalo i poslušalo skoro 25 tisuća ljudi. Sestre Ramljak su time, kako kažu, jako zadovoljne i zahvalne svima onima koji su im to omogućili.

''Spomenuti uspjeh nam predstavlja jednu veliku radost i sreću jer nema ništa ljepše nego vidjeti kako se ljudima sviđa i kako cijene ono što radiš. Nakon truda kojeg smo uložili u samu pjesmu, njezino snimanje, a tako i čitav naš ostali rad, predivno je čuti izuzetno pozitivne reakcije ljudi koji su poslušali našu 'Aleluju'', priznaje mlađa Darija, maturantica turističke škole, koja svoje glazbeno umijeće namjerava dalje usavršavati upisom na glazbenu akademiju.

Kćeri i otac zajedno u bendu

Iako u posljednje vrijeme najčešće nastupaju kao duo Sestre Ramljak, Anna Maria i Darija iza sebe već imaju nekoliko gaža sa svojim ocem kao tročlani bend TNT.

''Dok smo još bile male, tata je uvijek govorio kako će osnovati bend sa svojim kćerkama, dok mama u to nikad nije vjerovala. Međutim, tatine su se želje ostvarile. Počele smo svirati i pjevati, vježbale ono što nas je zanimalo te počele rasti na području glazbe. Ubrzo počinjemo s nastupima, najprije u sklopu crkve, a zatim i samostalno kao Sestre Ramljak, na crkvenim vjenčanjima, raznim koncertima, svirkama i zabavama'', ističu za Bljesak.info.

Zbog boljeg iskazivanja glasovnih sposobnosti, priznaju, više preferiraju tzv. svjetovnu glazbu, iako uživaju i u svakom izvođenju duhovnih pjesama koje, kako kažu, uvijek vole malo obraditi na njima svojstven način. Kako su zajedno u glazbenim tako isto dijele zajedničku ljubav prema istim glazbenicima. Pjesme Adele, Jessie J, Pink Floyda ili Sam Smitha često su na njihovom glazbenom uređaju ili repertoaru svirki.

''Trenutno smo najviše zaokupljene pjevanjem u crkvi na vjenčanjima, dok ostale oblike svirki nikad ne planiramo, nego uvijek nekako dođu spontano. Ovo nam je tek početak pa se nadamo kako će biti prilika da nas čuju i oni koji još uvijek nisu'', istaknula je Anna Maria, za koju će mlađa Darija reći kako joj ''je glazba jako draga, ali ipak to drži onako više kao neki hobi uz fakultet''.

Svjetla glazbena budućnost

S druge strane, Darija sebe ozbiljno vidi u glazbenim vodama i mašta o jednoj svijetloj glazbenoj budućnosti.

''Iskreno, oduvijek sanjam o postizanju nekog velikog uspjeha u glazbi. Naravno, mislim kako je još rano govoriti o takvom nečemu. Planiram, najprije, upisati glazbenu akademiju, nastaviti raditi na sebi i biti jako uporna kako bi jednog dana, nadam se, postigla nešto više u glazbenoj karijeri'', potvrdila je za Bljesak.info mlada i ambiciozna maturantica Darija, koja se pjesmom 'Obećanje' predstavila i na ovogodišnjem Bonofestu u Vukovaru.

Sestre Ramljak se nadaju kako bi upravo pjesma 'Obećanje', koju je napisao i darovao im je fra Marin Karačić, mogla biti njihov zajednički pothvat.

''Voljele bismo i imamo veliku želju u skorijoj budućnosti tu pjesmu snimiti u studiju. Nadamo se kako ćemo uspjeti to odraditi, a ako se stvari budu razvijale pravim putem i ako dragi Bog da, nadamo se kako će biti i još novih stvari'', poručile su Sestre Ramljak na koncu našeg razgovora.

Kopirati
Drag cursor here to close