Pomjerite

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljke se vraćaju jedan sat unazad

Kazaljke na satu potrebno je vratiti za jedan sat unazad, odnosno sa 3 na 2 sata, a time se završava i ljetnje računanje vremena, koje svake godine počinje posljednjeg vikenda u ožujku.
Lifestyle / Flash | 24. 10. 2020. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras, u noći između subote na nedjelju, počinje zimsko računanje vremena, odnosno kao i svake godine posljednjeg vikenda u listopadu.

Kazaljke na satu potrebno je vratiti za jedan sat unazad, odnosno sa 3 na 2 sata, a time se završava i ljetnje računanje vremena, koje svake godine počinje posljednjeg vikenda u ožujku.

Inače, ljetnje računanje vremena, čije uvođenje se pravdalo uštedom električne energije, na prostorima bivše Jugoslavije, a to znači u BiH, prvi put je uvedeno 27. ožujka 1983. godine.

"Službeno vrijeme" u svijetu pomjera se unaprijed u kasnu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Europi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close