Obljetnica

UWC nakon deset godina rada: Svjetski kadar se vraća u BiH

Lifestyle / Flash | 22. 05. 2016. u 18:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši i sadašnji studenti Koleža ujedinjenog svijeta u nedjelju su na Starom mostu u Mostaru proslavljajući svoju desetu obljetnicu mahali balonima kako bi poslali poruke mira.

Inače, bogatim programom i nizom svečanih događaja s brojnim lokalnim i međunarodnim dužnosnicima, u nedjelju je obilježena 10. obljetnica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

''Iz ove perspektive teško mi je povjerovati da je prošlo čitavih dese godina. Ono što je divno je da smo iz jednog trogodišnjeg projekta izrasli u školu koja će nadam se ostati ovdje dugo godina'', rekla je direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Valentina Mindoljević.

Mindoljević je naglasila kako su ponosni na sve učenike koji su završili kolež, a radi se o 795 učenika, od čega 416 internacionalnih i 379 iz svih dijelova BiH. Učenici koji su pohađali UWC Mostar su dolazili iz 72 različite zemlje svijeta.

''Otprilike pola učenika su iz BiH, oni su završili fakultete i vratili se u BiH da rade i društveno su angažirani, što je pohvalno. Ako se bavite obrazovanjem rezultati se vide tek nakon dvadeset godina'', kaže Mindoljević dodajući kako je cilj koledža bio izgradnja povjerenja, u čemu je koledž donekle uspio, jer je sigurno jedan od faktora koji je pomogao tome.

''Ne mogu se uzeti zasluge, mnogo se ljudi trudi na tom polju, ali ono što je dobro je da smo postali kontakt prozor za jako puno organizacija koje traže od nas da im pomognemo u projektima, ustupimo prostor… Napravili smo jako puno projekata a ja svojim učenicima kažem 'Dovoljno je da promijeniš jedan život i ako to uspiješ napravio si puno'', nadam se da smo uspjeli dotaknuti jako mnogo ljudi'', zaključuje Mindoljević.

Inače, Koledž ujedinjenoga svijeta u Mostaru okuplja učenike iz cijeloga svijeta, a biraju ih njihovi nacionalni odbori prema vlastitim zaslugama i uspjehu, bez obzira na njihovu mogućnost plaćanja. U svijetu ima petnaest ovakvih Koledža s jedinstvenom misijom - od obrazovanja napraviti snagu koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture u službi mira i održive budućnosti.

Ceremonijom u Kosači prezentirano je deset godina rada, a poseban gost događaja bila je Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Europe u BiH.

Kako je koledž promijenio sliku Mostara pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close