Ugrožene vrste

Uskoro zabrana prodaje divljih slonova zoološkim vrtovima

Velika većina zemalja na skupu održanom u nedjelju u Ženevi glasala je za zabranu premještaja slonova iz divljine u zoološke vrtove, što je praksa koju skupine za zaštitu životinja odavno smatraju okrutnom.
Lifestyle / Flash | 19. 08. 2019. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN-ova Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), regulator globalne trgovine divljim životinjama, u nedjelju je na 18. zasjedanju konferencije stranaka napravila značajan korak prema zabrani prodaje divljih slonova zoološkim vrtovima diljem svijeta, što je, po mišljenju ekologa povijesna pobjeda.

Velika većina zemalja na skupu održanom u nedjelju u Ženevi glasala je za zabranu premještaja slonova iz divljine u zoološke vrtove, što je praksa koju skupine za zaštitu životinja odavno smatraju okrutnom.

Glasanje je obavljeno na konvenciji članica CITES-a u Ženevi u čijem je radu sudjelovalo više tisuća stručnjaka koji se bave očuvanjem okoliša iz više od 180 zemalja svijeta.

Prijedlog je zasad izglasan s 46 glasova za, 18 protiv, a 19 sudionika suzdržalo od glasanja, no riječ je o jednom od dvaju odbora koji jamče dvotrećinsku većinu potrebnu za njegov prolaz. Na plenarnoj sjednici završnog sastanka konferencije koja će se održati 28. kolovoza bit će potrebno odobrenje ostalih potpisnica CITES-a.

"Ova će odluka spasiti brojne slonove od njihova nasilnog razdvajanja od ostatka krda koja žive u divljini te od toga da ostatak života provedu zatočeni u vrlo lošim uvjetima u većini zooloških vrtova u svijetu", rekla je Iris Ho, stručnjakinja za divlje životinje iz udruge Humane Society International (HSI).

I premda je prodaja slonova iz zapadne, središnje i istočne Afrike, koji su odavno uvršteni među zaštićene životinjske vrste otprije zabranjena, još uvijek se dopušta trgovina slonovima iz južne Afrike, čija se populacija smatra manje ugroženom.

Konkretno, zemlje potpisnice izjasnile su se za to da divlji afrički slonovi nastave živjeti u svojem prirodnom habitatu te da se okonča praksa njihova slanja u zoološke vrtove diljem svijeta.

Zimbabve je primjerice kineskim zoološkim vrtovima od 2012. godine prodao više od stotinu mladunčadi slonova, podaci su HSI-ja.

"Ova preliminarna odluka snažna je poruka svima da slonovi ne spadaju u industriju zabave i smatram je korakom u pravom smjeru", smatra Cassandra Koenen iz Svjetske udruge za zaštitu divljih životinja (WSPA).

Tisuće sudionika konferencije iz više od 180 zemalja raspravlja o 56 prijedloga koji se odnose na promjenu stupnja zaštite divljih životinja i biljaka.

Konferencija je sazvana pošto je u svibnju objavljeno izvješće UN-a u kojemu stoji da izumiranje prijeti milijunu životinjskih vrsta.

CITES je međunarodni sporazum kojemu je svrha regulirati i nadzirati međunarodnu trgovinu divljim vrstama te zajamčiti da ona ne ugrožava opstanak tih vrsta u prirodi.

Sporazum je donesen 1973. godine u Washingtonu, a na snagu je stupio 1975. Do danas su mu pristupile 182 države svijeta, što je čini najprihvaćenijom međunarodnom konvencijom s područja zaštite prirode u svijetu. Hrvatska je Konvenciji pristupila 2000. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close