Upozorenje

Uredski zaposlenici će uskoro izgledati kao Quasimodo

Emma ne izgleda baš fantastično - noge su joj oteknute i pune vidljivih vena, oči su joj krvave, a leđa su joj toliko pogrbljena da će vas vjerojatno podsjetiti na Quasimoda
Lifestyle / Flash | 29. 10. 2019. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upoznajte Emmu i dobro je pogledajte - ovako bi ljudi mogli izgledati za 20 godina ako nastave raditi u neadekvatno postavljenom radnom okruženju, te pogrbljeni nad računalom.

Emma ne izgleda baš fantastično - noge su joj oteknute i pune vidljivih vena, oči su joj krvave, a leđa su joj toliko pogrbljena da će vas vjerojatno podsjetiti na Quasimoda, zvonara Notre-Dame iz poznate priče, piše Index.hr.

Emma je lutka u prirodnoj veličini koja prikazuje kako bi prosječni uredski zaposlenik mogao izgledati za 20 godina, ako se ne promijene okolnosti na radnom mjestu. Na istraživanju je radio tim zdravstvenih stručnjaka na čelu s bihevioralnim futuristom Williamom Highamom. Oni su obradili podatke koje im je dostavilo više od 3000 uredskih radnika u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji i tako je nastala Emma.

50 posto radnika koji su sudjelovali u ovom istraživanju reklo je da ih bole oči, 48 posto njih se požalilo na bol u leđima, a jednak postotak njih pati i od glavobolje. Sve je to direktna posljedica njihovog radnog okruženja, tvrde istraživači  - koji su na temelju svega toga stvorili Emmu koja također pati od stresom uzrokovanog ekcema, prekomjerne tjelesne težine te otečenih i bolnih nogu.

Ako se nešto ne promijeni u radnom okruženju, čeka nas budućnost koja izgleda kao Emma, tvrdi Higham.

"Ako ne napravimo radikalne promjene u našem radnom vijeku, kao što je više kretanja, sjedenje uspravno, uzimanje redovitih pauza za šetnju, ili unaprjeđenje izgleda našeg radnog okruženja, jako ćemo se razboljeti zbog naših ureda", kazao je Highman za Independent, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close