poziv na radionicu

Urbano vrtlarstvo za osobe s invaliditetom

Lifestyle / Flash | 05. 10. 2016. u 07:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 4.listopada održana je prva od dvanaest planiranih radionica urbanog vrtlarstva za osobe sa invaliditetom sa područja Sarajeva i Mostara, na oglednoj farmi Nešto Više u Humilišanima pokraj Mostara.

Radionice se održavaju u okviru projekta Udruženja građana Nešto Više pod nazivom “I ja mogu biti farmer”, a kojeg je prepoznalo i financijski podržalo Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike.
Prve četiri radionice su posvećene temi povrća, koje predvodi Željka Rubinić, dipl.agr., dok će nadolazeće radionice na temu voće i cvijeće, te ljekovito/začinsko bilje i gljive predvoditi Muhamed Garib, dipl.inž.agr. i Vladislav Pikula, dipl.inž.agr.

Ukupno je planirano da 48 osoba, u četiri grupe, sa različitim vrstama invaliditeta na ovoj oglednoj farmi dobiju osnovna teorijska i praktična znanja kako da u urbanim područjima na vrlo malom prostoru uzgajaju povrće, voće i ljekovito/začinsko bilje. Prijevoz na farmu i natrag za sve polaznike je osiguran kroz projekat.

Uz učenje o urbanim vrtovima, te odabranim uzgojnim kulturama, planirana je edukacija iz dodatnih neodvojivih tema kao što su kompostiranje i malčiranje kao mjere očuvanja zdravog tla, važnosti ekološkog uzgoja hrane, zaštita i prihrana biljaka na ekološki prihvatljive načine, mješovita sadnja, plodored, dobri i loši susjedi u vrtu, i sl.


Svi polaznici će uz pomoć osoblja Nešto Više planirati vlastiti urbani vrt, te će nakon radionica dobiti i dio materijala neophodnog za formiranje vrta (npr. odabrano sjeme, sadnice, posude, supstrat, i sl.) kao motivaciju da se nastave baviti vrtlarstvom u svom najbližem okruženju, što mogu biti njihovi stanovi, balkoni, terase, ulazi u zgradama, krovovi zgrada, dvorišne zelene površine ili vrtovi u bližem okruženju.

Obavještavaju se zainteresirane osobe sa invaliditetom iz Mostara i okoline (ili one koji mogu sami stići do Mostara na dane održavanja radionica, gdje kombi preuzima sudionike za prijevoz do farme) da je preostalo još nekoliko slobodnih mjesta u grupama sa tjelesnim i/ili senzornim invaliditetom, te da se još prihvaćaju prijave.

Kopirati
Drag cursor here to close