Amar Kevrić

Upoznajte “Prenjskog vuka”: Postao sam ovisan o ljepoti Prenja

Jablaničanin Amar Kevrić je stekao zvanje “Prenjskog vuka”.
Lifestyle / Flash | 08. 06. 2021. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojih 28 godina života, Jablaničanin Amar Kevrić, složio je mozaik vrijedan divljenja – diplomirani strojarski inženjer, vrstan planinski biciklist, rijetko viđen skijaš – visokogorac na ovim prostorima, pripadnik stanice GSS Jablanica, alpinistički pripravnik – a na kraju ove liste, kao kruna svega, stiže i stjecanje vrijednog zvanja “Prenjski vuk”.

Koliko je vrijedno i kako je ozbiljan pothvat dosegnuti ga, najbolje govori činjenica da je u zadnjih 15-tak godina kako je ustanovljeno, Amar tek drugi nositelj, uz Irijana Durmu, koji je zaokružio uspone i skijaške spustove s prenjskih vrhova u ožujku prošle godine. Amarov pothvat je završen 9. svibnja ove godine, te je skijaškim spustom s preniskog Lupoglava, Amar Kevrić, u pratnji svog mentora Edina Durme i prijatelja Mirze Zaimovića, uspješno i efektno zaokružio svoju priču za zahtjevno zvanje “Prenjski vuk”, piše Jablanica.live.

Potrebno je naglasiti da ovo prestižno zvanje sublimira sve ono što uspone na prenjske vrhove zimi i u zimskim uvjetima čini izazovnim, uz poseban naglasak na skijanju sa tih vrhova. Potrebno je izvršiti uspon i skijaški spust s pet vrhova visine preko 2000 metara, uz obavezne Zelenu glavu, kao najviši vrh Prenja i Lupoglav, koji je, zapravo, bio jedna od glavnih inspiracija za ustanovljavanje ovog zahtjevnog zvanja, sa svojom epskom mistikom. Vuk je uzet kao simbol snage, istrajnosti i psiho-fizičke savršenosti – sve ono što je neophodno da bi se ostvario ovaj projekt.

Foto: Facebook / Amar Kevrić

"Kako bi i svakom zaljubljeniku u ljepote Prenja značilo dostizanje bilo kakvog zvanja koje u svom nazivu ima pridjev “prenjski”, tako i meni ovo zvanje iskreno imponira. Da opišem ljepote Prenja i osjećaje koji se roje boravkom gore, nisam vičan. Taj posao bih ostavio za ljude poput Vladimira Nazora koji je još 1943. pjesmom opisao Prenj. Poput njega i mnogih drugih posjetitelja Prenja i ja sam postao ovisnik prenjske ljepote, te završavanje ovog izazova rezultiralo je još jačom povezanošću s ovom nam posebnom planinom na koju ću se uvijek rado vraćati", rekao je za Jablanica.live Amar Kevrić.

Kopirati
Drag cursor here to close