Srčani udar

Umrla Zaha Hadid, najcjenjenija arhitektica današnjice

Lifestyle / Flash | 31. 03. 2016. u 17:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umrla je slavna iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid, javlja AFP.

Agencija navodi da je jedna od najpoznatijih svjetskih arhitektica, prva žena koja je dobila Pritzkerovu nagradu, najuglednije svjetsko priznanje za arhitekturu, umrla u 65. godini života od srčanog udara.

Slavna arhitketica rođena je u Bagdadu 1950. godine,a odrasla je, što nije nevažno, u jednoj od prvih tamošnjih stambenih zgrada projektiranih u modernističkom duhu Bauhausa.

Najprije je studirala matematiku na Američkom sveučilištu u Bejrutu da bi se potom prebacila na studij arhitekture u Školi arhitektonskog udruženja London. Ondje je upoznala Rema Koolhaasa, Elia Zenghelisoma i Bernarda Tschumija, najzvučnija imena ondašnje europske eksperimentalne arhitekture.

Popularnost i priznanja u stručnim krugovima stekla je zgradom Rosenthal Centra za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju u SAD.

Hadid se proslavila odvažnim i nekonvencionalnim projektima zbog kojih je stekla status jednog od najkontroverznijih i nejekstravagantnijih, ali i najtraženijih svjetskih arhitekata.

Zanimljivo je da se 2008. Hadid odazvala na natječaj za projekt izgradnje novog terminala zagrebačke zračne luke, skupa s još nekoliko eminentnih svjetskih arhitekata.

Inače, Pritzkerova nagrada koju je dobila 2004. godine u svijetu arhitekture smatra se ekvivalentom Nobelovoj nagradi.

Kopirati
Drag cursor here to close